Niveau | Epique - Mountain Adventures

Niveau

Wat is jouw ski en snowboard techniek, conditie en kennis niveau?

We hebben niveau onderverdeeld in vijf onderdelen. Bij ieder programma zijn verschillende onderdelen nodig op een bepaald niveau. Bijvoorbeeld bij onze off-piste trainingen zijn Afdaal Techniek en Afdaal Conditie het belangrijkst, omdat we daar liften gebruiken. Ga je mee tourskiën of splitboarden, dan zijn naast het afdalen ook Stijg Techniek, Stijg Conditie en Kennis belangrijk. Benieuwd wat is jouw niveau is en waar je nog kunt ontwikkelen?

Afdaal Techniek

1. Rookie: Je skiet of snowboardt stabiel met tempocontrole en in middellange bochten van rode en zwarte pistes. Met goed zicht maak jij korte afdalingen in overzichtelijk terrein met zachte sneeuw.

2. Beginner:  Je skiet of snowboardt stabiel met tempocontrole en in middellange bochten op alle soorten pistes en skiroutes tot 30 graden. Met goed zicht maak jij korte afdalingen in overzichtelijk terrein met zachte of verspoorde sneeuw. Een korte traverse (snowboarders) is geen probleem.

3. Intermediate: Je skiet of snowboardt stabiel met tempocontrole, in middellange en korte bochten op alle soorten off-piste afdalingen tot 35 graden. Met goed maar ook met verminderd zicht maak jij middellange afdalingen door deels onoverzichtelijk terrein en door harde verspoorde sneeuw.

4. Advanced:  Je skiet of snowboardt stabiel met tempocontrole, in middellange en korte bochten op alle soorten pistes en off-piste afdalingen. Met slecht zicht maak jij lange afdalingen in onoverzichtelijk terrein met smalle doorgangen en couloirs tot 40 graden. Je kunt afdalen door een dicht bos, tussen rotsen of in bruchharsch.

5. Expert: Je skiet of snowboardt stabiel met tempocontrole, in lange, middellange en korte bochten op alle soorten pistes en off-piste afdalingen in elke steilheid. Met slecht zicht maak jij lange afdalingen in onoverzichtelijk terrein met smalle doorgangen en couloirs. Je kunt in elke steilheid afdalen door een dicht bos, tussen rotsen of in bruchharsch.


Afdaal Conditie

1. Rookie: Je hebt voldoende conditie om in middellange bochten, een rode of zwarte piste in één keer af te dalen. Na een paar afdalingen door de zachte sneeuw naast de piste, merk je dat je moe wordt. Dit smaakt naar meer.

2. Beginner: Je hebt voldoende conditie om in middellange bochten, alle pistes en skiroutes met een steilheid tot 30 graden af te dalen. Een ochtend of meerdere ochtenden, korte afdalingen door de zachte sneeuw skien zijn vermoeiend maar geen probleem.

3. Intermediate: Je hebt voldoende conditie om in korte bochten, alle soorten pistes en off-piste afdalingen, in middellange stukken met een steilheid tot 35 graden af te dalen. Een hele dag afdalingen maken door de harde of zware sneeuw is geen probleem. Je kunt jezelf opladen voor nog zo’n dag.

4. Advanced: Je hebt voldoende conditie om in korte bochten, alle soorten pistes en off-piste afdalingen, in lange stukken met een steilheid tot 40 graden af te dalen. Meerdere dagen afdalingen maken door de harde, zware sneeuw of op ijs is geen probleem. Aan het einde van de dag kun je nog gas geven.

5. Expert: Je hebt voldoende conditie om in lange, middellange en korte bochten op alle soorten piste en off-piste afdalingen in elke steilheid af te dalen. Een hele week, volle dagen afdalingen maken door de harde, zware sneeuw of op ijs is geen probleem. Je bent onverwoestbaar.


Stijg Techniek

1. Rookie: Je hebt nog nooit getourd of gesplit.

2. Beginner: Je hebt geringe ervaring op tourski’s of een splitboard maar nog geen training gehad over de basistechniek van het touren, spitzkehren en ombouwen. Het terrein waarin je een tour maakt is overzichtelijk en er is geen risico bij een val. Op een ondergrond met zachte sneeuw en tot een steilheid van 30 graden (zonder spitzkehren) kom je stabiel boven.

3. Intermediate: Je hebt geringe ervaring op tourski’s of een splitboard en training gehad over de basistechniek van het touren, spitzkehren en ombouwen. Het terrein waarin je een tour maakt is open, deels onoverzichtelijk maar er is geen risico bij een val. Op een harde ondergrond en tot een steilheid van 35 graden kom je met o.a. spitzekehren stabiel boven.

4. Advanced: Je bent ervaren en getraind op tourski’s of een splitboard in o.a. bootpacken, spitzkehren op harsijzers in steil terrein of het afdalen in een touwgroep op de gletsjer. Het terrein waarin je een tour maakt is deels smal (couloir), onoverzichtelijk en er is op sommige stukken risico bij een val. Op een harde en ijzige ondergrond tot een steilheid van 40 graden, kom je stabiel boven.

5. Expert: Je bent zeer ervaren en goed getraind op tourski’s of een splitboard in o.a. bootpacken op stijgijzers, spitzkehren op harsijzers in steil terrein, het gebruik van een pickel of het afdalen in een touwgroep op de gletsjer. Het terrein waarin je een tour maakt is smal (couloir), onoverzichtelijk en er is risico bij een val. Op elke ondergrond en steilheid kom je stabiel boven.


Stijg Conditie

1. Rookie: Je hebt voldoende conditie voor een korte klim of tour met een lichte rugzak. Bijvoorbeeld een bootpack tot 100 hoogtemeters (hm) of een tour tot 500 hm. In open en niet te steil terrein ben je 30 minuten tot 1,5 uur aan het bewegen. Je kunt dit vergelijken met 5 km hardlopen in het bos of een rit van 25 km op de mountainbike.

2. Beginner: Je hebt voldoende conditie om een dagdeel of meerdere dagdelen te stijgen met een lichte rugzak. Bijvoorbeeld een bootpack tot 200 hm of een tour tot 1000 hm. In open terrein tot een steilheid van 30 graden, ben je een 1 uur tot 3,5 uur aan het bewegen. Je kunt dit vergelijken met 10 km hardlopen in het bos of een rit van 40 km op de mountainbike.

3. Intermediate: Je hebt voldoende conditie om dagtochten of oversteek te maken met een zware rugzak (15kg). Bijvoorbeeld een korte bootpack tot 300 hm of een tour tot 1500hm. In open terrein met smalle passages tot een steilheid van 35 graden, ben je 2 tot 5 uur aan het bewegen. Je kunt dit vergelijken met 20 km hardlopen in het bos of een rit van 65 km op de mountainbike.

4. Advanced: Je hebt voldoende conditie om meerdaagse tochten of oversteken te maken met een zware rugzak (15kg). Bijvoorbeeld een bootpack tot 400 hm of een tour tot 2000hm. In terrein met smalle passages en/of een couloir tot een steilheid van 40 graden, ben je 3 tot 6 uur aan het bewegen. Je kunt dit vergelijken met het lopen van een marathon of meerdere dagen op de mountainbike door de bergen met 1500-2000 hm stijgen per dag.

5. Expert: Je hebt voldoende conditie om een week lang tochten of oversteken te maken met een zware rugzak (15kg). Bijvoorbeeld een bootpack van meer dan 500 hm of een tour tot 2500hm te maken. In ieder soort terrein en in iedere steilheid, ben je 4 tot 7 uur aan het stijgen. Dit kun je een week volhouden. Je kunt dit vergelijken met een week lang op de mountainbike of racefiets rijden door de bergen met 2000-2500 hm stijgen per dag.


Kennis

1. Rookie: Je kent misschien wel wat termen uit het lawinebericht, maar je hebt nog geen lawinecursus gevolgd. Je hebt een lezing over lawines bijgewoond. Bijvoorbeeld van een gids, een skischool of het Snow Safety Center.

2. Beginner: Je begrijpt de termen en informatie in het lawinebericht. Je kunt de steilheid van een helling bepalen (zowel op een kaart als op de berg zelf) en een lawineredding uitvoeren met gebruik van pieper, schep en sonde. Je hebt uitgebreide theoretische kennis. Je hebt bijvoorbeeld theorie Lawine I van het Snow Safety Center of de wePowder Safety Academy gevolgd. Eventueel heb je een Pieperfest bijgewoond.

3. Intermediate: Je kunt een tour plannen en daarbij werken met hellingoriëntaties, hoogtemeters en een beslismethode zoals de Stop or Go of Snowcard. Je kunt een lawineredding uitvoeren waarbij er meerdere slachtoffers (multi burials) betrokken zijn. Je hebt de Snowsafety Module van het Snow Safety Center of een vergelijkbare cursus gevolgd. Bijvoorbeeld de Alpinkurs van de Oostenrijkse ski- en snowboardleraren opleiding.

4. Advanced: Je kunt zelfstandig navigeren, beslissingen nemen en een comfortabel spoor kiezen in de klim en de afdaling. Je kunt de reductie methode van Munter toepassen in de praktijk. Je hebt Lawine II theorie en praktijk van het Snow Safety Center of een vergelijkbare cursus gevolgd.

5. Expert: Je kunt het lawinegevaar inschatten zonder gebruik te maken van een lawinebericht. Je kunt (dag)tochten leiden, hebt expertise op het gebied van EHBO, groepsdynamiek en complexe reddingsacties. Je beheerst basis alpine technieken met touw, stijgijzers en pickel. Je hebt Lawine III van het Snow Safety Center of een vergelijkbare cursus gevolgd. Aanvullend heb je de cursus hooggebergte (SSC) of een vergelijkbare cursus met alpine (touw)technieken gevolgd.


Een dag op pad met een leraar of gids vraagt meer energie en concentratievermogen dan een dag zelf skiën of snowboarden. We dagen je uit en laten niet alleen het lichaam maar ook de geest hard werken. Grenzen zijn persoonlijk en daarom is het belangrijk dat jij je grenzen kent en aan ons kenbaar maakt. Zo kunnen wij de beste route voor je uitzoeken.

Heb je vragen over onze niveau indeling?

Neem contact met ons op

Reviews

Gebaseerd op 154 reviews

Professional and enjoyable

My brother and I arrived to St. Anton knowing we were going to ski in one of the best ski areas of the world, accompanied with Michiel our experience was even better than we expected. We had a professional and enjoyable guide. He teached us many details to improve our skills. I am happy I could share the mountain with someone like him. Best regards, Albert

Albert de Gomar

Interesse?

Ga je met ons op avontuur? We laten je graag de schoonheid van de bergen, het gevoel van de perfecte bocht en de sensatie van het gewichtloos surfen op de poeder beleven.

Neem contact met ons op

Bestemmingen