Niveau | Epique - Mountain Adventures

Niveau

Welk niveau is nodig om off-piste te gaan?

Een dag op pad met een leraar of gids vraagt meer energie en concentratievermogen dan een dag zelf skiën of snowboarden. We dagen je uit en laten niet alleen het lichaam maar ook de geest hard werken. Grenzen zijn persoonlijk en daarom is het belangrijk dat jij je grenzen kent en aan ons kenbaar maakt. Zo kunnen wij de beste route voor jou uitzoeken.

Om er voor te zorgen dat iedereen op zijn eigen niveau mee kan doen met een freeride avontuur delen we de groepen in aan de hand van niveau. We gebruiken hierbij de indeling van het wePowder Freeride Paspoort™. Het freeride paspoort geeft inzicht in je capaciteiten als freerider. Het maakt je bewust van de zaken die je al wel kan, maar ook zeker van de zaken die je nog niét kan. Ga naar de site van wePowder en maak je eigen paspoort aan!

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende discipline’s en de bijbehorende niveau’s.

Afdalen

Toerist: Je skiet of boardt stabiel van rode en zwarte pistes, maar in de poeder blijft het bij een beetje spelen en proberen.

Beginner: Je skiet of boardt stabiel op alle soorten pistes (incl. Buckelpistes) en skiroutes. In niet te steil (<30 graden) en overzichtelijk terrein kun je off-piste prima uit de voeten.

Gevorderd: Je skiet of boardt stabiel in alle omstandigheden op alle soorten pistes (incl. Buckelpistes) en skiroutes. In off-piste kun je tot 45 graden rijden onder goede omstandigheden. Ook traversen, couloirs en rijden tussen bomen lukt best aardig. Met sommige sneeuwsoorten, zoals karton sneeuw (Bruchharsch) heb je nog wel moeite.

Expert: Je hebt flink wat technische bagage en voelt je thuis op steil terrein, couloirs (45 graden), pittige wanden en in iedere sneeuwsoort.

Elite: In alle omstandigheden off-piste (zoals gletsjers, steil terrein, slecht zicht en moeilijke sneeuw, maar met uitzondering van de meest extreme skilijnen) kun je stabiel en zeer zeker rijden.


Klimmen

Toerist: je hebt geen zin om te klimmen, waarvoor denk je dat die liften gebouwd zijn?

Beginner: Je kan een korte en vlakke hike in de buurt van de lift aan.

Gevorderd: Je hebt de capaciteiten om in terrein steiler dan 25 graden recreatief te touren of te hiken.

Expert: Je beschikt over specifieke tourtechnieken zoals ‘spitzenkehren’ en afdalen op vellen. De helling wordt niet steiler dan 38 graden.

Elite: Je beschikt over uitmuntende tourtechnieken en hebt daarnaast kennis over het gebruik van ijsbijl en stijgijzers en basis touwtechnieken. De helling wordt niet steiler dan 45 graden.


Conditie

Toerist: Je conditie is niet al te best. Het kost moeite om een piste in één keer af te dalen en aan het einde van de dag zijn je bovenbenen volledig op.

Beginner: Je hebt voldoende conditie om een dag op de piste goed door te komen, maar rijden buiten de piste is toch wel een ander verhaal. Je moet vaak stoppen om weer op adem te komen.

Gevorderd: Je hebt voldoende conditie om een dag in het terrein goed door te komen. Daarnaast heb je ook voldoende conditie om een hike tot 30 minuten te maken.

Expert: Je rijdt aan het einde van de dag nog net zo soepel als aan het begin van de dag. Hikes van een uur zijn voor jou geen enkel probleem.

Elite: Je hebt een ijzersterke conditie. Meerdaagse toertochten zijn geen probleem en voor een specifiek tocht hoef je niet veel bij te trainen.


Kennis

Toerist: Je kent misschien wel wat termen uit het lawinebericht, maar je hebt nog geen basis lawinecursus gevolgd.

Beginner: Je snapt wat het cijfer in een lawinebericht betekent, kunt met steilheid van een helling bepalen (zowel op een kaart als op de berg zelf) en snapt wat alarmtekens zijn. Je oefent ook regelmatig met je lawinepieper. Je hebt een basis lawinecursus gevolgd. Je werkt met een stop-or-go methode en blijft alert op groepsprocessen.

Gevorderd: Je snapt het complete lawinebericht, kunt met exposities werken en snapt wat alarmsignalen zijn. Je weet perfect hoe je een redding moet uitvoeren (zoeken, sonderen, uitgraven en eerste hulp). Je hebt een vervolg lawinecursus gevolgd.

Expert: je beheerst de complete methode van Munter, kunt spelen met alle mogelijkheden, maar ziet ook alle risico’s. Je bent een expert met multi-burrials. Je hebt een expert lawinecursus gevolgd.

Elite: Je bent bijna non-stop in de bergen. Je bent vertrouwd met allerlei gevaren en redding technieken, zowel op een ‘normale’ als op een gletsjer. Je bent een expert op het gebied van weer, lawines, navigatie, EHBO, groepsdynamiek en reddingsacties. Je beheerst elementaire alpine technieken met touw, stijgijzers en pikkel.


 

Neem contact met ons op

Reviews

Gebaseerd op 151 reviews

Ik kom zeker terug !

Bedank Gijs-Jan en Vincent ! Super training gehad afgelopen week in Hintertux. Aan de hand van kleine oefeningen stap voor stap werken aan een betere techniek. Voor mezelf al na 2 dagen een verbetering van 200% ! Veel leren, veel kilometers maken. En met een goed oog voor motivatie en veiligheid. Op tijd en stond lekker pauzeren in het restaurant met een gezellige babbel en het delen van kennis. Mij mag je zeker terug verwachten !

Pieter

Interesse?

Ga je met ons op avontuur? We laten je graag de schoonheid van de bergen, het gevoel van de perfecte bocht en de sensatie van het gewichtloos surfen op de poeder beleven.

Neem contact met ons op

Bestemmingen