Menu
+31(0)30 889 9011 Contact opnemen
9.7 uit 187 reviews Reviews rating for Epique
100% huisgemaakt, exclusief en buiten de gebaande paden
Voorbereiding, veiligheid, en garanties

Poeder in Japan

Een duik in de sneeuw van Japan. We leggen uit waarom het hier hier zo hard kan sneeuwen en geven tips over waarheen en wanneer.

26 / 04 / 2023 - Rik Deekens

WAAROM KRIJGT JAPAN ZOVEEL SNEEUW?

De sneeuw in Japan in niet alleen opmerkelijk in zijn hoeveelheid, maar ook in betrouwbaarheid. Er zijn plekken, zoals in de Rocky Mountains in Canada, waar door de weersinvloeden vanaf zee diepere en grotere ‘sneeuw-dumps’ voorkomen. Maar wat Japan biedt is een niveau van betrouwbaarheid dat nergens anders ter wereld wordt geëvenaard.

Hieronder geven we een korte uitleg van de factoren die de sneeuwval in Japan beïnvloeden en zo goed maken.

Vanwege de ligging is Japan erg gevoelig voor zogenaamde ‘lake-effect-snow’ (in Nederland bekend als het ‘warmwatereffect’). Het recept hiervoor is simpel;
1. koude droge lucht
2. relatief warm water
3. heuvels of bergen die zorgen voor stijging en afkoeling

1. SIBERIAN HIGH

Het eerste ingrediënt voor de beroemde Japanse poeder is de bijna constante aanvoer van koude, droge lucht. Tijdens de wintermaanden vormt zich een hogedruksysteem, de Siberian High, boven Siberië. Dit systeem zorg ervoor dat koude lucht neerdaalt en vanuit Siberië over de Japanse zee stroomt. De sneeuwbedekking in Siberië en omliggende regio’s heeft een grote invloed op de intensiteit van de Siberian High.

Screenshot-Worldview-Japan

2. JAPANSE ZEE

Dit is de bron van vocht dat later de diepe, droge poedersneeuw zal worden. De Japanse Zee loop langs de westkust van Japan en is relatief warm door stromingen vanuit het zuiden. Door het grote temperatuurverschil met de koude en droge lucht die uit Siberië komt, kan de lucht veel vocht opnemen.

De afstand over de Japanse Zee heeft een grote invloed op de hoeveelheid en de kwaliteit (droogte) van de sneeuw. Deze afstand varieert van ongeveer 400 km tussen Rusland en Hokkaido (het noordereiland van Japan) tot ongeveer 900 km tussen China en Honshu (het hoofdeiland van Japan). In de regel geldt: hoe groter de afstand, hoe meer vocht de lucht zal opnemen. Maar, ook een grotere kans op verdamping van vocht in de lucht. Meer hierover hieronder in de vergelijking tussen Hokkaido en Honshu.

3. DE HEUVELS EN BERGEN

Als lucht stijgt zet het uit en terwijl het uitzet koelt het af. Zodra vochtige lucht afkoelt kan het minder vocht vasthouden en ontstaat er neerslag. Als het koud genoeg is (en dat is het) valt deze neerslag als sneeuw. De Japanse Alpen, Niseko Range en de Daisetsuzan Range in Centraal Hokkaido zijn de heuvels en bergen die zorgen dat de lucht stijgt zodra deze in Japan aan land komt.

Freeride reis naar Niseko, Japan

HOKKAIDO OF HONSHU

Ten eerste, het weer blijft onvoorspelbaar en het verschil tussen deze regio’s kan de ene winter nihil zijn en de volgende weer duidelijk zichtbaar.

Honshu, en met name de Japanse Alpen, kan elk jaar een enorme hoeveelheid sneeuw te verwerken krijgen. Als het hier dumpt, dan dumpt het echt. Dit is te danken aan de grotere hoogte en het hogere vochtgehalte in de lucht. In deze regio vind je ook de meeste skigebieden van Japan, waaronder het bekende Nagano.

Maar er is ook een nadeel aan deze regio. Doordat het wat zuidelijker ligt kan de temperatuur, ook in de wintermaanden, wel eens flink in de plus gaan. Met als resultaat een iets variabeler sneeuwpakket.

Op papier krijgen de Japanse Alpen dus de meeste sneeuw, maar niet altijd de beste sneeuw. Het echte geheim van Japan ligt eigenlijk in het noorden, zo’n 1000 kilometer ten noorden van Tokyo; Hokkaido. De lucht is er veel kouder en er valt bijna net zoveel sneeuw als in het zuiden. Het gevolg is veel en vooral hele droge sneeuw.

Uiteraard zijn er dagen dat de sneeuw op het hoofdeiland ook gortdroog is. Maar de beste gok voor de beroemde Japanse poedersneeuw zal toch Hokkaido zijn. De bergen hier zijn niet het spannendst, maar de kwaliteit van de sneeuw maakt dat allemaal goed.

DE BESTE PERIODE OM NAAR JAPAN TE GAAN?

De winter in Japan verloopt anders dan we gewend zijn. In de Alpen zien we doorgaans korte hevige dumps waarbij er in korte tijd veel sneeuw valt. Gevolgd door een periode met helder en rustig weer. De sneeuwval is Japan, en met name Hokkaido, is over het algemeen zachter en consistenter. In plaats van enorme stormen die door de bergen heen rollen is er een bijna constante geleidelijke aanvoer van sneeuw.

Het seizoen in Japan is over het algemeen korter dan in andere delen van de wereld. In november zijn de condities op de gletsjers van de Alpen al erg goed en zijn de meeste gebieden begin december al open. Verwacht in Japan stevige sneeuwval vanaf half december tot begin maart. Natuurlijk moet er een basis opgebouwd worden en is de beste tijd om te gaan van half januari tot eind februari.

Nieuwsgierig naar Japan? Check hier onze reis naar Hokkaido.

Wij maken jouw reis avonturen waar

Epique heeft de kennis, de ervaring en staat klaar om te helpen met het organiseren van jouw droomreis.

Bekijk agenda