Reisverslagen | Epique - Mountain Adventures

Zeilen en tourskiën in Noorwegen – Catrien

Zwemmen in ijskoud water na een dag toerskiën. Verse vis als diner, direct uit het fjord. De zeil- & toerskireis naar Sunnmøre, Noorwegen had echt alles wat ik leuk vind in één programma. De combinatie van (toer)skiën in een waanzinnig mooi Noors berglandschap met vergezichten over de fjorden en zeilen op een klein jacht door het fjord, op zoek naar de berg van morgen, was uniek en uitdagend.

De voorbereiding
Eind april 2018 ben ik met Epique op reis gegaan naar Noorwegen. Ik wist dat als ik echt wil genieten van deze reis, ik niet alleen mijn materiaal in orde moet maken maar me ook fysiek moet voorbereiden. Dus, op tijd beginnen met meer en intensiever sporten! Samen met Sita, mijn trainster, heb ik een schema gemaakt. Het trainingsplan dat Epique hiervoor aanlevert is een prima opzet. Maar met inzicht van Sita maak ik het meer op maat en spreek ik af welke (kracht)trainingen ik individueel doe en welke groepslessen op het rooster ik kies. Wat ik met name merk in deze voorbereidingsperiode is dat het vooral leuk is om op deze manier voor te bereiden omdat het de reis hiermee veel meer maakt dan alleen die ene week. En of ik fit was? Dat bleek natuurlijk pas op de berg.

De reis
We vliegen vanaf Schiphol naar Ålesund. Daar aangekomen worden we door twee jongens van de Sailing Taxi opgehaald. Met twee huurauto’s brengen ze ons naar de boot. Wat ontzettend leuk om met zo’n gezellige crew sportieve en gezellige mensen op pad te gaan! Het schip van 15 meter is niet heel groot maar van alle gemakken voorzien. En ja, wat zal ik zeggen… het is groot genoeg om met 9 mensen op te slapen. Als enige vrouw aan boord krijg ik het breedste bed in de punt. Dat is een luxe, zelfs in vergelijking tot een bed in een berghut. Alle spullen krijgen vaste plekken op de boot. Het is krap en niemand heeft echt privacy, dus dan pas je je al gauw aan.

De tochten
En dan … de dagen vliegen voorbij! ’s Morgens ontbijt met z’n allen in de kombuis. Als haringen in een ton zitten we rond de tafel. Knus en warm; de huiskamer van de boot hangt vol met sokken, handschoenen, vellen, binnenschoenen die te drogen hangen. Na een goed ontbijt stappen we met rugzakken, ski’s en luxe lunchpakketten van boord of worden we met de dinghy naar de wal gebracht. Michiel heeft iedere dag weer een mooie en uitdagende toer uitgestippeld. Het leuke van deze reis is dat je zo dicht op elkaar leeft, waardoor je alles mee krijgt. Dus ook de voorbereiding van de tochten. Michiel doet dat met behulp van kaarten en routetopo’s  maar ook door Noorse toerskiërs onderweg aan te spreken, met de bijboot langs potentiële bergen te varen of met de jongens van de Sailing Taxi naar een plek om de komende tochten te rijden en te bekijken. De tochten zijn prachtig en de uitzichten fenomenaal. Waar zie je nou zee vanaf de besneeuwde berg? Het niveau van de tochten was uitdagend, maar gelukkig heb ik iets van kracht en conditie opgebouwd. Ik vind het eigenlijk met name technisch uitdagend. En dan niet het afdalen, met name het stijgen, klimmen en ‘Spitzkehre’ vind ik lastig. Daar heb ik nog weinig ervaring mee.

Hoe steiler de berg, hoe langer ik doe over het ‘Spitzkehre’. Dat breekt me op en brengt me best veel frustratie. Toch lukt het, ook al moet ik steeds meerdere pogingen doen voordat ik door de bocht ben. Wat helpt om door de bocht te komen is dat ik geen keuze heb. Ik móet die bocht door, ik kan gewoon niet terug. Op die momenten heb ik veel aan mijn fysieke voorbereiding – en niet alleen omdat ik spierkracht heb opgebouwd. Ik ontdek dat ik juist op mentaal niveau voorbereid ben. Want ook op de sportschool waren er momenten dat ik niet meer wilde, pijn had, of niet meer kon. En toen moest, ging en wilde ik ook door!

Wat me altijd nog bijblijft
Nu ik een half jaar later op deze reis terugkijk blijven twee belangrijke dingen me bij. Eerlijk is eerlijk, de frustratie met het Spitzkehre is daar één element van. Maar ook voel ik me super trots en blij dat ik deze hele mooie reis heb gemaakt. Juist die combinatie maakt het een reis om nooit te vergeten. En dat voel ik als ik de foto’s nog eens bekijk!

Catrien

Neem contact met ons op

Gaat over:

Tourski roadtrip Lyngen Alps

Alle Reizen