Reisverslag Tourskiën in de Senja, Noorwegen | Epique - Mountain Adventures

Tourskiën in de Senja – Peter

Het nadeel van internet…elk geheim is al snel geen geheim meer. Jouw secret spot wordt binnen de kortste keren door een stel sprinkhanen kaalgevreten of in dit geval verspoort. Het voordeel van internet is dat je te doen lijst wordt steeds langer. Er komt altijd iets voorbij komt waarvan je denkt dat is wel te organiseren of daar wil ik naar toe. Zo is Senja in Noorwegen ver voorbij de poolcirkel ook zo’n secret spot.

En in dit geval heeft dit eiland alleen maar voordelen voor liefhebbers van avontuur op en met ski’s of snowboard. Je bent er met het vliegtuig in no-time, er zijn oneindig veel bergen en prachtige vergezichten. Daarnaast is het klimaat aangenaam en zorgt veelal voor goede omstandigheden. De ‘lage’ bergen zorgen voor overvloed aan zuurstof en het is er vooral heel erg rustig.

Een excuus om niet te gaan is er niet zijn en dus bel ik Michiel van Epique Mountain Adventures om te kijken of dit binnen de mogelijkheden ligt. Al snel zijn we eruit…let’s go. Michiel kennende wordt de reis zorgvuldig voorbereid. Eind maart vertrekken vanaf Schiphol via Trømso naar Senja in onze gehuurde camper. De camper is ons huisje onder aan de berg voor de komende week.

Het weer laat zich direct van zijn goede kant zien, het begint met natuurgeweld in de vorm van een heftige storm. Maar dit hoort bij het buitensporten en weerhoudt ons er niet van om de plannen door te zetten. Het voordeel van Senja, er is altijd wel een bergkam tussen de fjorden welke beschut ligt, waar bomen groeien of rotswanden voor genoeg contrast zorgen, kortom vanaf dag 1 scoren wij verse sporen. Rustig bouwen we het op. We spotten diverse fantastische lijnen en die zullen er een keer aangaan. Dat is ook mooie als je met een goede gids op pad bent, er is ruimte om van het gebaande pad te gaan. De boekjes met “bekende” routes kun je op zij leggen, spontaniteit is leven en in dit geval vele mooie afdalingen.

Senja leent zich voor avontuur een eiland in de vorm van een hand waarvan de vingers prachtige bergruggen zijn tussen de fjorden. En als het weer meezit heb je het meest fantastische uitzicht. Natuurlijk kent dit eiland ook zijn klassiekers zoals de Segla ruim 600 hoogtemeters vanaf zeeniveau, maar het uitzicht op de top is om je vingers bij af te likken. Druk is het er zeker niet, welgeteld 2 Finnen en een groepje Fransen zijn we tegengekomen, maar elke helling was maagdelijk. Het is een bestemming voor iedereen die van toeren houdt, voor elk niveau zijn er mooie hellingen te vinden. Kortom je hebt geen excuus om niet te gaan!

Neem contact met ons op

Gaat over:

Tourski & splitboard roadtrip Senja

Snow