Reisverslagen | Epique - Mountain Adventures

Skitouren in de Sellrain – Luuk

Na een uiterst zorgvuldig besluitvormingsproces, valt in seizoen 17/18 de keuze van mijn ‘tourski-vriendengroep’ op de Sellrain-gruppe. Enkele kreten uit het door Gijs-Jan speciaal gesmede plan: lokale Innsbruckers, ruige bergen, schitterend terrein, veel alternatieve afdalingen. Zoals ieder jaar ook nu weer geschuif met aankomst- en vertrekdata, logistiek en materialen. Gelukkig ook een flexibele opstelling van de groep, zodat twee deelnemers op dag 2 van de tour kunnen aansluiten. Voor de basisopstelling begint het avontuur Axamer Lizum. Mocht dat bekend klinken, in 1964 en 1976 zijn de alpineski onderdelen van de winterspelen hier gehouden.

Dag 1

Na de aanloopnacht in het voormalig Olympische hotel (toonbeeld van vergane glorie), dwingen de omstandigheden tot een koerswijziging. Een gebrek aan zicht, gecombineerd met ‘durchfeuchte’ sneeuw, dwarsboomt de oversteek vanuit Axamer Lizum naar Lüsens via de Roter Kogel. Getourd wordt er wel. Na enkele rondjes warmskiën in het gebied dalen we een populaire lokale variant af en vellen we weer omhoog. Omhoog naar de auto’s welteverstaan, want die zijn nodig om alsnog Lüsens te bereiken. Goede eerste dag, met als beloning een sauna in Alpengasthof Lüsens.

Dag 2

Met de complete groep in één ruk omhoog naar de Schöntalspitze (3.008m): een klim van dik 1.500 hoogtemeters. De laatste 300 daarvan Spitzenkehren door een breed en indrukwekkend couloir naar het Joch en dan zonder ski’s klauteren naar het Gipfelkreuz. Wat is mooier dan zo’n top? De weg naar beneden natuurlijk! Heerlijke sneeuw in het couloir en een pittige hellingsgraad. Ook de ‘uitloper’ van de afdaling richting het Westfalenhaus is top. In de hut bovendien opnieuw een bonus: live de finale van de Ronde van Vlaanderen.

Dag 3

Volop zon en een dun laagje verse sneeuw. Vanuit de hut gaat het direct omhoog richting de Winnebacher Weisskogl (3.187m). Heerlijk ontspannen klim, met alleen in de finale wat steile en lastige meters. Het laatste stuk vertrouwt Gijs-Jan onvoldoende, dus op 100 meter onder de top gaan de vellen af en dalen we af in het onverspoorde en steile deel van de hang. We skiën dik 500 hoogtemeters alvorens de groep zich opsplitst: één deel direct naar de Winnebachseehütte, het andere deel eerst nog de Westlicher Seeblaskogel (3.048m) met een perfecte afdaling als beloning.

Dag 4

Opnieuw een top na een mooie klim: de Breiter Grieskogel (3.287m) is het dak van onze tour. Voor het eerst zijn we niet alleen boven, maar de andere skiërs kiezen niet onze afdaling. Voor de verandering is niet het eerste, maar juist het tweede deel van de afdaling het mooist. De sneeuw in de prachtige brede vallei is ideaal om agressief en met hoge snelheid af te dalen. Wisselgeld is de klim van zo’n 300 hoogtemeters naar de Schweinfurter Hütte aan het einde van de dag.

Dag 5

Vandaag een dubbel doel: eerst de Kraspesspitze (2954m) en dan de Zwieselbacher Rosskogel (3.081m). Bij de afdaling van de Kraspesspitze merken we aan Gijs-Jan dat hij het niet 100% vertrouwt. Altijd lekker als de gids dan perfect de juiste inschattingen kan maken. Ombouwen en omhoog naar de tweede top, die qua uitzicht de mooiste is van de week. Bij het afdalen naar de Pforzheimer Hütte is het eerst goed opletten, omdat op een steile passage de bovenste laag sneeuw begint te schuiven. Even later is het helemaal safe en kunnen we volle bak met de groep richting hut.

Dag 6

Ook op de slotdag bereiken we weer een top, namelijk de Lampsenspitze (2.876m). Tijdens de lastige klim is het weer nog goed en boven pakken we de laatste heldere momenten mee voor het uitzicht. Daarna trekt het snel dicht en is het gedaan met de mooie plaatjes en het zicht. Pas tussen de bomen wordt dit iets beter, maar daar is het ploeteren vanwege de vochtige en zware sneeuw. Het is overleven totdat we de bewoonde wereld bereiken. Voordat we de auto’s bereiken nog een laatste bonus. We mogen nog 3 km vals plat omhoog naar de auto’s. Een waardig slot van een fantastische week!

Neem contact met ons op

Gaat over:

Tourskiën Sellrain Huttentocht

Alle Reizen