Trans Tian Shan | Epique - Mountain Adventures

Trans Tian Shan – XC

Kazachstan

Met deze Centraal-Aziatische mountainbike trekking nemen we je mee naar het hart van het Tian Shan gebergte. De met sneeuw bedekte bergen vormen de achtergrond voor een onvergetelijk avontuur. We fietsen door ongerepte valleien en over uitgestrekte graslanden vol met wilde bloemen. Iedere dag door een ander national park en de steeds weer verbluffende natuur. Bovendien beleven we de bijzondere cultuur van Kazachstan en Kirgizië op een unieke manier.

Mountainbike avontuur in Kazachstan en Kirgizië

 • 8-daagse cross country tocht door Centraal-Azië
 • Maak kennis met de gastvrije cultuur van Kazachstan en Kirgizië
 • Overnachting in Karaka base camp
 • 8 dagen begeleiding door een Nederlandse MTB-gids
 • Beklimmingen tot 3800 meter!

Mountainbiken buiten de gebaande paden

Als je op zoek bent naar een tocht die écht buiten de gebaande paden loopt, dan is dit het! Verkeer onderweg is schaars en bestaat voornamelijk uit ruiters of nomadische Kazachen met hun kuddes schapen. Dit is een week vol uitdagende beklimmingen tot hoogtes van bijna 4.000 meter. Iedere dag fietsen we een indrukwekkende tocht over uitgestrekte plateaus. Tijdens de trip word je begeleid door lokale chauffeurs, een gids van Epique en een lokale mountainbike gids. We overnachten in gastvriendelijke guesthouses, waar we kennismaken met de lokale keuken en cultuur.

Bestemming Prijs
Tian Shan gebergte, Kazachstan € 2.975
Reisperiode(s) 23 jul. t/m 1 aug. 2022
Voor welke niveaus is deze reis?
Afdaaltechniek
Afdaalconditie
Stijgtechniek
Stijgconditie
Kennis

In 8 dagen dwars door de Tian Shan

Dag 1 – reis naar Almaty

‘s Middags vertrekken we vanuit Amsterdam richting Almaty. Na een tussenstop in Istanbul komen we op zaterdagochtend aan in Kazachstan. Op het vliegveld van Almaty ontmoeten we onze Kazachse partner. Zij zullen ons de gehele week begeleiden.

Dag 2 – Sightseeing en warming-up in de Turgen Gorge

Vanaf het vliegveld gaan we naar het centrum van Almaty. De voormalige hoofdstad is een bruisende en levendige plek. De stad kent veel goede restaurants en enorme markten, met de meest mooie en verse producten. Nadat we een aantal highlights van de stad hebben bezichtigd, stappen we in de busjes op weg naar de Turgen-Kloof. De kloof is rijk aan gemengde bossen, alpenweiden, meren en indrukwekkende watervallen. We checken in bij het guesthouse en stappen op de fiets voor een mooie opwarmrit van 30 kilometer naar de Bear-waterval. 

Dag 3 – Assy Plateau

Vandaag staat er een tocht van 60 km met 1.500 hoogtemeters op de planning. Eindbestemming is het dorp Jenishke. We rijden over het Assy Plateau, een populaire plek voor Kazachen om te ontsnappen aan de drukte van de stad. Het plateau heeft een maximale hoogte van 3.000 meter en kent een enorme diversiteit aan flora en fauna. Onze rit over grindwegen gaat constant op en af. Uiteindelijk bereiken we een maximale hoogte van bijna 2500 meter. Na een lange afdaling komen we aan bij ons guesthouse in het pittoreske bergdorp Jenishke.

Dag 4 – Doloshak Plateau

Na een goed ontbijt beginnen we aan de klim naar de top van het Dolashak-plateau (3100m). In totaal leggen we vandaag een afstand van zo’n 80 kilometer in zuidwestelijke richting af. Het uitgestrekte Doloshak-plateau ligt langs de Kishi-Turgen-rivier. Lang geleden is het plateau gebruikt als doorgaande route voor handel vanuit Europa naar China en India: de oude zijderoute. Aan het eind van de dag bereiken we het dorpje Saty. Hier ontspannen we in de sauna van het guesthouse. In Saty zullen we twee nachten verblijven. 

Dag 5 – Chillik Gorge en Kaindy Lake

We rijden een enorm lang en onbewoond dal in en volgen de rivier de Chillik. Het dal is beschermd natuurgebied waar je alleen binnenkomt met de juiste connecties en permissions. Over glooiende paden rijden we tot aan het eind van het dal. Hier komen de Kungei Alatau-bergketen en de Zailiiski-bergketen samen. We keren terug naar Saty en vervolgen onze weg richting het Kaindy Lake. Dit meer ligt op zo’n 2.000 meter hoogte en wordt, vanwege zijn bijzondere groene kleur en de naaldbomen die uit het water oprijzen, ook wel het gezonken bos genoemd. 

Dag 6 – Karaka Base Camp

We staan vroeg op en nemen een transfer van zo’n 2 uur naar het Karaka Base Camp. Het kamp ligt op 2.200 meter en wordt als startpunt gebruikt voor alpinisten die de hoogste berg van het Tian Shan-gebergte willen beklimmen. Dit is tevens de hoogste berg van Kazachstan. In het base camp zullen we één nacht verblijven in een aantal comfortabele tenten. Vandaag staat er een pittige route op het programma. We fietsen door een lang dal dat ons naar de voet van de Khan Tengri brengt. Via een kleine pas bereiken we het volgende dal en dalen we af richting het tentenkamp. 

Dag 7 – Kirgizië, de Chon Ashuu Pas

Na een nacht in het basecamp van de Khan Tengri vertrekken we in zuidelijke richting naar de grens met Kirgizië. Nadat we de grens zijn gepasseerd springen we op de fietsen en dalen we af naar de voet van de Chon Ashuu-pas. Dit is een monsterlijke beklimming van maar liefst 1.800 hoogtemeters. Nadat we de top op zo’n 3.800 meter hebben bereikt, knallen we naar Karakol voor een verfrissende douche en een welverdiende maaltijd. 

Dag 8 – Barskoon-pas

Vanuit de vierde stad van Kirgizië, Karakol, vertrekken we in westelijke richting naar het dorpje Barskoon. We staan nogmaals voor een zware beklimming en bereiken via vele haarspeldbochten de hoogvlakte van de Barskoon-pas. De pas ligt op zo’n 4000 meter hoogte en is de derde hoogste pas van Kirgizië. We rijden verder naar het Issyk Kul Lake en nemen een verfrissende duik in het meer. Terug in Karakol doen we ons tegoed aan alles wat de Kirgizische keuken ons te bieden heeft.

Dag 9 – Jetioguz Gorge

De laatste rit op de fiets is een rustige, maar daardoor niet minder bijzondere, dag. We rijden via een diep en verlaten dal naar de Jetioguz Gorge. Onder andere bekend van de Seven Bulls Rock. Deze rode rotsformatie achter in het dal is niet te missen en ziet er uniek uit. We vervolgen onze weg en keren in de loop van de middag terug in Karakol. Bij terugkomst in de stad frissen we ons op en maken we ons klaar voor de transfer naar Bishkek. In Bishkek, de hoofdstad van Kirgizië, verblijven we in een goed hotel in het centrum van de stad.

Dag 10 – terugreis

Na een vroeg ontbijt worden we naar het vliegveld van Bishkek gebracht. Aan het eind van de middag landt ons vliegtuig op Schiphol.

Epique Mountainbike reis Kazachstan en kirgizie

Verbluffende natuur en trails

Wat is er mooier dan met de fiets en op eigen kracht de schoonheden van het Tian Shan-gebergte te ontdekken..!? Op de fiets ervaar je deze indrukwekkende omgeving het beste. Een unieke mogelijkheid om de geur van de bloemen, de kabbelende beekjes en de schitterende fauna met eigen ogen te beleven. Bovendien maak je op een laagdrempelige manier kennis met de lokale gebruiken, tradities en de voedzame keuken. De trans Tian Shan is een trekking voor de sportieve mountainbiker die meerdere dagen achter elkaar in het zadel kan zitten. Desondanks vereist de trekking niet een extreem hoog daalniveau. De onverharde wegen zijn vaak grindwegen of karrepaden en zijn niet zo technisch. Aan de andere kant is er wel een meer dan goede basisconditie én een aanzienlijke mountainbike-ervaring vereist. Dit heeft te maken met het conditionele karakter van de reis en de hoogtes waarop wordt gereden.

Niveau van deze reis

De Trans Tian Shan is een schitterende uitdaging en zal op zijn tijd echt zwaar worden. Niet enkel door de beklimmingen en de hoogtes waarop wordt gereden, maar ook door alle indrukken die we tijdens deze reis opdoen. Uiteraard is het geen wedstrijd en nemen we alle tijd om optimaal te genieten. Bovendien zijn er op de meeste dagen meerdere varianten mogelijk, verschillend in intensiteit. Het terrein en de ondergrond zijn niet zo technisch, maar de routes kunnen wel erg zwaar zijn. Iedere dag rijden we tussen de 30 en 90 km en maken we zo’n 750 tot 2.500 hoogtemeters.

Epique Mountainbike reis Kazachstan en kirgizie

Wat is inbegrepen bij deze reis?

 • 8 dagen begeleiding door een Epique mountainbike gids én een lokale gids
 • 1 gids van Epique + 1 lokale gids per groep van 7 deelnemers
 • 6 overnachtingen in guesthouses op een tweepersoonskamer, inclusief volpension
 • 1 overnachting in Karaka basecamp in een tweepersoonstent, inclusief volpension
 • 1 overnachting in 3* hotel in Bishek, inclusief volpension
 • Lokale begeleiding over de weg met 2 auto’s per groep van 5-7 deelnemers
 • Dagelijkse toegang tot alle nationale parken/Ecological Payments + permissions
 • Alle transfers over de weg
 • Bagagevervoer
 • Professionele foto’s tijdens de reis
 • Epique aandenken
 • Bijdrage Trees for All (om de CO2-uitstoot van je reis te compenseren)
 • SGR Garantiefonds
 • Calamiteitenfonds

Interesse?

Ga je met ons op avontuur? We laten je graag de schoonheid van de natuur, het gevoel van een uitdagende drop-off én de sensatie van het eindeloos afdalen beleven.

Neem contact met ons op

Klanten over ons

Blog bericht

Limburg heeft me zeker verder gebracht en inspiratie gegeven

Vandaag heb ik mn standaard afstand meer dan verdubbeld. Het viel me op hoe heerlijk het is om een bocht goed te maken met trapper omhoog en gewicht de andere kant op. Ook ben ik blij dat ik nu weet hoe ik mijn fiets snel en handig kan optillen. Ik moest onverwacht over een balkje over water! Had ik toch mooi even geleerd hoe dat moet.

Ski Technique Training in Snowworld - French

Bike

17/Sep/21

Bestemmingen

Partners