Trans Schwarzwald | Epique - Mountain Adventures

Trans Schwarzwald

Duitsland

In het uiterste zuidwesten van Duitsland ligt het dichtbeboste Schwarzwald, het grootste en hoogste middelgebergte van Duitsland. Het gebied ligt in de rijke deelstaat Baden-Württemberg, tussen de Rijn en de Franse grens. Het Zwarte Woud, bekend van de sprookjes van de gebroeders Grimm, kenmerkt zich om zijn bosrijke landschap, waar de natuur floreert. In dit schitterende en gigantische natuurgebied komt de mountainbiker pas echt tot zijn recht. Of je nu beginner of expert bent, hier vind je routes die je hart sneller doen laten kloppen. Ontdek samen met ons de mooiste beklimmingen, trails en natuur van het Schwarzwald!

Cross country reis in het Schwarzwald

 • Trails voor beginners tot experts
 • Prachtige natuur met de grootste bossen van Duitsland
 • Beklimming hoogste berg van het gebied
 • Een van de topbestemmingen in Duitsland voor fietsers

Dit is een maatwerk reis vanaf 4 personen. Laat ons via dit formulier even weten wat jullie wensen zijn en we gaan aan de slag!

Verblijf in het Zwarte Woud

Vanuit Nederland reizen we af naar Grafenhausen, een klein plaatsje in het zuiden van het Schwarzwald. In Grafenhausen verblijven we de eerste 2 nachten. Op vrijdag verplaatsen we ons van Grafenhausen naar het meer centraler gelegen plaatsje Todtnau. Dit kleine stadje ligt tussen de hoogste bergen van het Schwarzwald. Het gebied leent zich uitstekend voor een cross country mountainbike trekking. Iedere dag gaan we op zoek naar de mooiste beklimmingen en afdalingen. Geen dag is hetzelfde, de kilometers schieten onder onze wielen door. We maken veel hoogtemeters, aangezien geen meter vlak is in het Schwarzwald. De beklimmingen zijn steil, maar niet extreem lang. Op zaterdag beklimmen we de hoogste berg van het Schwarzwald; de Feldberg met een hoogte van 1493 meter. 

Bestemming Prijs
Schwarzwald, Duitsland N.t.b.
Reisperiode(s) Op aanvraag
Voor welke niveaus is deze reis?
Stijgtechniek
Stijgconditie
Afdaaltechniek
Afdaalconditie
Kennis

5 dagen biken in het Schwarzwald

Dag 1 – Heenreis naar Grafenhausen

Op woensdag reis je op eigen gelegenheid naar Grafenhausen. We verzamelen om 14 uur bij het hotel. Hier heb je tijd om in te checken en je fiets in orde te maken. Om 16 uur stappen we op de fiets voor een flinke opwarmronde. We doen dit om de benen los te trappen, te wennen aan het terrein en aan elkaar en om te kijken of het materiaal in orde is. Nadat het ‘ijs gebroken is’ gaan we aan tafel voor een koolhydraatrijk diner. Na het diner vertellen we je alles over de komende dagen.

Dag 2 – Proloog rondom Grafenhausen

Op donderdag rijden we een lange etappe rond Grafenhausen. Vertrek is standaard om 9 uur ‘s ochtends. Onderweg wordt geluncht in een authentiek restaurantje, en rond 17 uur rollen we het hotel weer binnen. Bij terugkomst in het hotel hebben we alle tijd om onze fiets schoon te maken en te genieten van een welverdiende sauna of een drankje op het terras. 

Dag 3 – Van Grafenhausen naar Todtnau

Vrijdag rijden we een pittige etappe van Grafenhausen naar Todtnau, onze volgende verblijfplaats. Dagelijks overbruggen we tussen de 1500 en 2000 hoogtemeters, de beklimmingen die we rijden zijn tussen de 300 en 700 hoogtemeters lang. Beklimmingen volgen elkaar snel op en zijn steil! Op een relatief korte afstand rij je al snel veel hoogtemeters. 

Dag 4 – Etappe rondom Todtnau

Tijdens de vierde etappe rijden we net als op dag twee een rondje en komen we weer terug bij ons hotel in Todtnau. Hier zullen we nog een nacht verblijven.

Dag 5 – De finale etappe

Op zondagochtend staan we vroeg op en rijden we terug naar Grafenhausen. We vertrekken vroeg en zorgen dat we rond het middaguur weer terug zijn op de plek waar we dit lange weekend zijn begonnen. Bij het hotel nemen we een douche en maken we ons klaar voor vertrek naar Nederland.

Cross Country voor de echte kilometervreter

Deze trekking is er voor de echte cross country kilometervreters die houden van afzien en van lange dagen op de fiets. Het gaat tijdens dit avontuur om uithoudingsvermogen. Je zult je energie goed moeten verdelen, zodat je iedere dag moe en voldaan afsluit. Jij hoeft je alleen maar bezig te houden met fietsen, lekker eten, genieten, ontspannen en herstellen. Wij zorgen voor de rest en zullen je helemaal ontzorgen. Samen gaan we genieten van de schitterende mogelijkheden die het Schwarzwald te bieden heeft. Voor deelname aan deze reis hoef je niet een enorm technische mountainbiker te zijn. We rijden veel schotterwegen, karrepaden en uiteraard zoveel mogelijk trails. De routes en trails zijn echter niet zo technisch als in bijvoorbeeld de Alpen.

Niveau van deze reis

Je rijdt een perfect aangepaste route die aansluit op jouw niveau. Iedere etappe is er namelijk de keuze uit twee routes; een lange variant, met meer kilometers en hoogtemeters, en een kortere. Of je nu voor de lange of korte route kiest, je benut altijd de volledige dag en komt volledig aan je trekken. Per dag rijden we tussen de 50 en 80 kilometers met tussen de 1500 en 2500 hoogtemeters. In vijf dagen tijd rijden we tussen de 250 en 350 kilometers en tikken we bijna 10.000 hoogtemeters aan. Dit avontuur in het Schwarzwald is er voor beginners tot experts. Meer weten over de niveaus? Klik hier of neem telefonisch contact met ons op!

Wat is inbegrepen?

 • 5 dagen begeleiding door een Epique mountainbike gids
 • 1 gids per groep van maximaal 7 deelnemers
 • 4 overnachtingen in twee 3* hotels op een tweepersoonskamer, inclusief ontbijt
 • Dagelijks bagage vervoer
 • Parkeermogelijkheid bij het starthotel
 • Douchegelegenheid bij terugkomst
 • Epique aandenken
 • Toeristenbelasting
 • Bijdrage Trees for All (om de CO2-uitstoot van je reis te compenseren)
 • SGR Garantiefonds
 • Calamiteitenfonds

Interesse?

Ga je met ons op avontuur? We laten je graag de schoonheid van de natuur, het gevoel van een uitdagende drop-off én de sensatie van het eindeloos afdalen beleven.

Neem contact met ons op

Klanten over ons

Blog bericht

Geweldige mix van Skitour, cultuur en avontuur

Kazachstan is een echte aanrader voor iedereen die zin heeft om te touren maar niet de hele dag te lopen. Opzoek is naar meer cultuur dan de Oostenrijkse apres-ski en niet vies is van een beetje avontuur. De reis naar Kazachstan is een van de (vele) pareltjes die Epique aanbiedt. De combinatie van freetour en een up-lift per 4×4 garanderen toch nodige meters afdalen. Het verblijf in het Cosmo Station is een onvergetelijke ervaring op alle vlakken. Met het bezoek aan de stad Almaty en het uitstapje naar Charyn Canyon draaid deze trip om meer dan skiën alleen.

Kazakhstan - Martin

Bike

17/Sep/21

Bestemmingen

Partners