FAQ

Antwoorden op veelgestelde vragen

We snappen dat er veel vragen naar boven komen bij het uitzoeken van de perfecte wintersport reis. We zitten klaar om al je vragen te beantwoorden. Mail, telefoon of chat, wat jou het beste uitkomt. Voor diegene die het graag zelf uitzoekt hebben we hieronder een lijst opgesteld met de meest gestelde vragen.

Bedrijf

Is Epique een geregistreerd bedrijf?
Epique is opgericht op 1 november 2006 onder de naam Ski-Madness. Na een naamsverandering in september 2012 staan wij vanaf 1 janauri 2013 als Epique B.V. geregistreerd bij de Kamer van Koophandel in Utrecht o.a. als reisbureau en ski-,snowboard en bergsportschool.

Mogen de leraren en gidsen van Epique in landen als Oostenrijk, Frankijk en Zwitserland werken?
Onze activiteiten worden door het buitenland gezien als bezoek en moet gemeld worden bij instanties als gemeente, provincie en/of sneeuwsport vereniging voor leraren en skischolen. Bij deze melding wordt het bedrijf getoetst op zaken als registratie van het bedrijf, diploma’s van de leraren en gidsen en de verzekeringen. Epique heeft zijn zaken goed voor elkaar. Zo mogen wij in en buiten Europa met onze gasten op pad.

Begeleiding

Wie begeleiden de activiteiten van Epique?
In het begeleiden van de winterse bergsport maken we onderscheid tussen leraren en gidsen. Met een gids en/of leraar van Epique op pad is een bijzondere ervaring. Onze gidsen zijn ervaren, gediplomeerd en gelicentieerd. Dit betekend dat ze niet alleen opgeleid maar ook bevoegd zijn om skiërs en snowboarders van beginner t/m het experten bereik te trainen en te gidsen. Daarnaast zijn alle gidsen en leraren zelf fanatieke en ervaren terrein skiërs en snowboarders. Mede hierdoor weten zij exact waar het in het moderne freeriden om gaat.

Leraren zijn opgeleid en geven les in globaal drie niveaus namelijk beginnend, gevorderd en expert. Respectievelijk niveau één, twee en drie. De International Ski Instructors Association (ISIA) erkend en licentieerd wereldwijd lerarenopleidingen en leraren met niveau twee en drie.

Gidsen kunnen een beginner t/m expert ski alpinist technisch verbeteren en daarnaast in het hoog alpine terrein met klim/afdaaltechnieken en materialen gidsen. Onder gidsen wordt een onderscheid gemaakt tussen de ski-, snowboard- en berggids. Een berggids heeft een opleiding gevolgd volgens de normen van de International Federation of Mountain Guide Associations (IFMGA/UIAGM)


Wat is een Franse Carte Professionelle d'Educateur Sportif?
In Frankrijk mag je, net als bijvoorbeeld Oostenrijk of Zwitserland, niet zo maar lesgeven of gidsen. Naast een geldig diploma heb je ook toestemming nodig van de (regionale) overheid. Zo’n toestemming gaat in Frankrijk in de vorm van een licentie. Deze licentie is verplicht voor iedereen die zelfstandig leraar of gids is. Dus ook voor de Fransen zelf. Onze leraren en gidsen die in Frankrijk werken, hebben een Carte Pro.

Welke verschillende niveaus in lesgeven of gidsen zijn er?

Leraar niveau 1 + 2 (Anwärter & Landes)
Een gediplomeerde niveau 1 + 2 leraar is bevoegd om les te geven aan beginners tot en met gevorderden in het gezekerde gebied op de gemarkeerde pisten, paden en routes en is bevoegd om met sneeuw-sportuitrusting terrein buiten de gemarkeerde pistes te gaan die uitkomen in het skigebied. De opleiding bestaat uit meerdere certificaten, afhankelijk van het land waar de opleiding gegeven wordt. De inhoud gaat over techniek, lesgeven en veiligheid op en buiten de pisten. Een door ISIA gelicenteerde niveau 2 leraar is te herkennen aan het ISIA zegel op zijn of haar leraren ID. In Oostenrijk heet een niveau 2 leraar een Landeslehrer.

Leraar niveau 3 (Staatlich Diplom)
Een ski of snowboard leraar op niveau 3 is bevoegd om les te geven aan beginners tot en met experten gevorderden in het gezekerde gebied op de gemarkeerde pisten, paden en routes en is bevoegd om met sneeuw-sportuitrusting terrein buiten de gemarkeerde pistes te begaan die uitkomen in het skigebied. Echter is hij nog niet bevoegd om te stijgen en dalen in het hooggebergte en op gletsjers. Na het behalen van niveau 2 en het slagen voor de toelatingstest mag er deelgenomen worden aan niveau 3. Deze opleiding word verzorgd door de Oostenrijkse staat duurt 12 weken en bestaat uit theorie en praktijk van het lesgeven in het experten bereikt. Dit is het hoogst haalbare niveau op het gebied van lesgeven. Een door ISIA gelicenteerde niveau 3 leraar is te herkennen aan een ISIA card. In Oostenrijk heet een niveau 3 leraar een Staatlich Diplom ski- und snowboard Lehrer.

Ski/snowboard gids (Ski- & Snowboardführer)
Een ski- en/of snowboardgids is een ideale combinatie van een leraar en een gids. Hij kan beginnende tot en met expert  freeriders technisch verbeteren en daarnaast varianten en back country gidsen voor het freeriden en touren in het hooggebergte. De Oostenrijkse benaming voor deze opleiding is ski- snowboardführer. Na het behalen van niveau 3 kan deelgenomen worden aan de 24 daagse opleiding tot ski- en/of snowboardgids. De inhoud bestaat uit de theorie en praktijk van het ‘führen’ van groepen skiërs of snowboarders in het hooggebergte en op gletsjers. Na het succesvol afronden van deze opleiding mag de gids met een groep zelfstandig stijgen en dalen in het hooggebergte.

Berggids (Bergführer)
Een berggids is perfect voor het gidsen in het hoog alpine terrein. Hij kan een beginner tot en met expert ski alpinist technisch verbeteren en daarnaast in het hoog alpine terrein met gebruik van alpine klim/afdaaltechnieken en materialen gidsen. Een berggids heeft een opleiding gevolgd volgens de normen van de International Federation of Mountain Guide Associations (IFMGA/UIAGM). In alle Alpenlanden is de basis een twee tot drie jaar durende opleiding tot berggids.

Alle medewerkers van Epique zijn minimaal leraar niveau 3, ski- en snowboardgids en/of berggids. Afhankelijk van het programma en de activiteiten worden ze ingezet.


Waarom met een ski- en/of snowboardführer op pad?

Een ski- en/of snowboardgids is een ideale combinatie van een leraar en een gids. Hij kan beginnende tot en met expert freeriders technisch verbeteren en daarnaast varianten en back country gidsen voor het freeriden en touren.


Waarom met een bergführer op pad?

Een berggids is perfect voor het gidsen in het hoog alpine terrein. Hij kan een beginner tot en met expert ski alpinist technisch verbeteren en daarnaast in het hoog alpine terrein met gebruik van alpine klim/afdaaltechnieken en materialen gidsen. 


Jullie werken in verschillende gebieden. Kennen jullie die gebieden wel goed genoeg?

In de gebieden waar we werken komen we al meerdere jaren zelf of met onze gasten. De routes en varianten, die we gebruiken voor onze programma’s, worden nauwkeurig gepland en indien nodig verkend. Daarnaast werken we altijd samen met lokale gidsen of pro’s om zo goed mogelijk geïnformeerd te zijn over de laatste stand van zaken t.a.v. routes, weer, sneeuw en lawines. Het gidsen in verschillende gebieden heeft in onze ervaringen veel voordelen t.a.v. veiligheid en comfort.

Freeride routes zijn voor een freerider en helemaal voor een gids eenvoudig te vinden. Zeker als je in veel verschillende gebieden gidst. Ze staan op een kaart, in een freeride gids en als je vanuit de lift verder kijkt dan de uitgestreepte ‘freeride hellingen’ zie je vaak veel mogelijkheden. Daarnaast gebruiken we extra informatie van bijvoorbeeld een lokale gids uit ons netwerk of gaan we langs een gidsen bureau voor een update. In een nieuw gebied gaan we vaak een of twee dagen eerder om foto’s maken van interessante hellingen. Daarna thuis de helling bestuderen op de kaart of m.b.v. Google Earth. Een planning maken is de volgende stap. Tegen de tijd dat je bij de ingang van de route staat lijkt het of alsof je er al eerder was. Alles wat je gezien hebt of kaart en op de foto is nu herkenbaar om je heen. Doordat we zorgvuldig plannen kunnen we een juiste helling kiezen voor het niveau van onze gasten. Namelijk een uitdagende maar comfortabele klim en afdaling. Dit geld ook voor het lawine gevaar. Steilste deel van de helling bepaald de route. Dit is allemaal goed te plannen om daarna in de aanloop naar de start en voor de start nog eens te beoordelen.

Een gids die iedere dag zorgvuldig plant om voor zijn gasten de beste route te vinden is alert, goed voorbereid en blijft gemotiveerd om goed te gidsen. Daarnaast vinden onze gasten het fijn om met ons steeds een nieuwe gebied te bezoeken en nieuwe route te vinden en te rijden. De gids kent de groep, het individu en anders om. Er ontstaat een vriendschappelijke band en een goede samenwerking. Je gaat verder waar je vorige trip geëindigd bent. Een stap verder of stap terug is snel gemaakt en communiceren hierover gaat gemakkelijk. Dit soort eigenschappen kenmerken onze werkwijze en zien wij, naast veilig en comfortabel gidsen, als een van de toe gevoegde waarden aan onze diensten.


Mag een ski- of snowboardführer in bijv. Frankrijk of Zwitserland ook off-piste gidsen?

Een ski- of snowboardführer mag buiten Oostenrijk gidsen in het varianten bereik en hoog alpine terrein behalve op gletsjers en zonder gebruik van alpine klimtechnieken.


Programma

Ik heb zelf een idee voor een leuk programma. Kan Epique dat organiseren?

We zijn benieuwd naar jouw idee en zullen de mogelijkheden serieus bekijken.


Er staat niet bij ieder programma een beschrijving per dag. Waarom is dat?

De dag inhoud van onze programma’s wordt bepaald door verschillende factoren. Weer en sneeuwcondities, het niveau van de groep en het thema van het programma. Een vast dagprogramma maken is dan erg lastig.


Ik wil graag meedoen aan één van jullie programma's maar kom een dag later of ga een dag eerder weg. Kan dat en wordt de prijs dan aangepast?

Een dag korter kan. De prijs aanpassen hangt van een aantal factoren af. We doen dit in overleg.


Verblijf

Ik heb een speciaal dieet. Bij wie moet ik dat melden?

Dieet of voedingswensen kan je bij ons melden. Wij geven het door aan het pension of hotel.


Ik wil graag een eenpersoonskamer. Kan dat?

In de meeste gevallen kan dat. Hier zijn wel extra kosten aan verbonden.


Reis

Reistoestemming (ETA) voor Canada

Ga je binnenkort naar Canada? Let dan op: de Canadese regering heeft het ‘Electronic System for Travel Authorization’ (ESTA) in werking gesteld. Een soortgelijk systeem hebben ze ook in de Verenigde Staten. Per 15 maart 2016 zijn passagiers uit landen die onder het Visa Waiver Programma vallen (waaronder ook Nederland) verplicht een aanvullende reistoestemming aan te vragen voordat zij naar of via Canada reizen. Deze ‘ETA’-aanvraag kan je eenvoudig online indienen. Doe dit uiterlijk 72 uur voor vertrek. Het kost kost 7 CAD per keer en is 5 jaar geldig. Meer informatie.


Ik heb alleen geboekt maar heb geen eigen vervoer. Kan ik met iemand meerijden?

Wij weten meestal hoe iedereen reist en kunnen wellicht een lift voor je regelen.


Ik kom met het vliegtuig. Kan ik mijn eigen materiaal ook meenemen?

Hou rekening met de regels van de betreffende vliegmaatschappij en vlucht/bestemming.
Controleer hoeveel bagage je mag meenemen en/of skitassen hierbij horen. Soms is het aantal toegestane kilo’s inclusief materiaal. In dat geval moet je voor de extra tas/kilo’s ter plekke bijbetalen.


Kan mijn ABS rugzak mee in het vliegtuig?

Een ABS rugzak of een ander soortgelijk systeem kan mee in het vliegtuig als handbagage. Daar heb je wel een formulier voor nodig. Controleer voor de zekerheid bij de betreffende maatschappij.


Ik rij 's nachts en sta om 09:00 bij de lift. Kan dat?

Dat kan maar wij adviseren je om het niet te doen. Onze programma’s zijn erg intensief en daarvoor moet je uitgerust aan beginnen.


Heb ik een visum nodig?

Voor bepaalde bestemmingen zoals Rusland, Georgië en India heb je als reiziger een visum nodig. Een visum is een vergunning om een land in- of uit te reizen of om er te verblijven. Deze visum moet je zelf in Nederland aanvragen bij het consulaat van het betreffende land. Dit kan in sommige gevallen ook online. De behandeling van de visumaanvraag duurt gemiddeld twee weken en kost tussen de €25 en €50. Voor het verkrijgen van een visum zijn meestal de volgende zaken nodig:

  • Uitnodiging van de reisorganisatie in het betreffende land (Epique zorgt hiervoor)
  • Verklaring van de verzekeringmaatschappij waarbij vermeldt is dat de reiziger een verzekering heeft met wereldwijde dekking of dekking in het betreffende land.

Weer en sneeuw

Er is al heel lang geen sneeuw meer gevallen. Kunnen we nog steeds goed off-piste?
Zolang er sneeuw ligt kunnen we off-piste. De straling, wind en temperatuur houden de sneeuw in beweging en zo is er altijd wel iets onverspoord te vinden.

Wat is Firn sneeuw?

Door opwarming van sneeuwkristallen, regen of zonnestraling ontstaat er aan de oppervlakte van het sneeuwdek een laagje water. Als het oppervlakte weer afkoelt ontstaat er een harde ijs laag. Deze kan wel 20 cm dik worden. Door meerdere malen bevriezen en ontdooien ontstaan er grote korrelachtige kristallen ook wel ‘Sulz’ of Corn genaamd. Dit proces komt voor in het voorjaar maar ook tijdens een warme periode in de andere winter maanden. De zogenaamde Firn is te vinden op de hellingen waar de zon schijnt maar ook in de andere exposities.

Firn is voor veel off-piste fanaten, na poeder, de beste sneeuw om lekker naar beneden te cruisen. Echter bij het plannen van een mooie Firn ronde komt het aan op timing. De opgevroren helling heeft namelijk tijd nodig om mooi zacht te worden. Na een koude klare nacht zal o.a. de zonnestraling hier voor zorgen. Hellingen die naar het oosten geëxponeerd zijn, komen als eerste aan de beurt. Als je op het juiste tijdstip afdaalt lijkt het op een piste met een dikke laag room. Kom je te vroeg of te laat dan dan breekt de bovenlaag en zak je er doorheen.

Een Firn afdaling maken is niet zonder risico. Het afgekoelde (stabiele) sneeuwdek wordt, gedurende de dag, steeds warmer, zwaarder en instabieler. Later op de dag is de kans op spontane lawines of het veroorzaken hiervan steeds groter. De vuistregel voor een Firn ronde is dan ook; “Na de lunch niet meer off-piste”. Is het ‘s nacht niet koud geweest, bijvoorbeeld door bewolking, dan is ‘s ochtends het sneeuwdek nog net zo instabiel als de dag ervoor. In deze situatie is kans op spontane lawines of het veroorzaken ervan direct aanwezig.

In het oud Duits betekend Firn ‘oude sneeuw’. In het Zwitsers betekend ‘färn’ voorjarig.


Niveau

Hoe kan ik me goed voorbereiden op deelname aan programma's van Epique?

Bij bergsport is o.a. voldoende zuurstofopname in het bloed erg belangrijk. Op hoogte is het zuurstofgehalte in de lucht minder dus dan moet je lichaam bij inspanning extra hard werken. Een goed uithoudingsvermogen voorkomt veel problemen en maakt herstellen makkelijker. Uithoudingsvermogen kan je op verschillende manieren trainen. Wij raden aan om een goede basis te creëren en vanuit daar veel intensieve duur te trainen.  Fietsen, hardlopen, ATBen of los op de crosstrainer zijn goede manieren om je uithoudingsvermogen te trainen of bij te houden.

Voor skiën en snowboarden zijn o.a. kracht en stabiliteit erg belangrijk. Train kracht eerst met eigen gewicht. Met bijvoorbeeld grondoefeningen, met posities en bewegingen die je bij het skiën en boarden gebruikt, verbeter je balans en went je lichaam aan de belasting. Ga je aan de ijzers, train dan veel met losse gewichten en doe oefeningen waarbij je lage rug, buik, schouders en nek versterkt.

Heb je vragen of hulp nodig bij de voorbereiding. Neem dan contact met ons op.


Ik heb zelf geen veiligheidsmaterialen zoals pieper, schep en sonde. Kan ik dat ergens huren of lenen?

Wij hebben lawinepiepers en rugzakken compleet uitgerust met schep, sonde en EHBO. Je kunt deze gebruiken.


Ik wil graag een rugzak met ABS of een ander soortgelijk systeem kopen. Is dit aan te raden?

Het dragen, maar vooral het gebruiken van een ABS of ander soortgelijk systeem verhoogt de overlevingskans bij een lawine ongeval. Bijkomend voordeel is dat je zo ook sneller in staat bent om anderen te helpen. Aanschaf is een goede investering.


Ik wil een lawinepieper kopen. Waar moet ik rekening mee houden?

Als het om je leven gaat moet je geen compromissen sluiten. Wij raden daarom aan om het beste product op de markt te kopen. Er zijn meerdere goede merken en de onderlinge verschillen zijn minimaal.

Een aantal belangrijke criteria zijn:

– Drie antennes voor optimaal ontvangst
– Markeerfunctie voor het zoeken naar meer dan één persoon
– Digitaal en analoog signaal

Mocht je nog vragen hebben over je eigen materiaal of over de aanschaf van de juiste materialen? Neem dan contact met ons op.


Heb ik voor het stijgen met vellen tourschoenen nodig?

Voor korte hikes met toerskibindingen en vellen kan je ook alpine skischoenen gebruiken. Voor het stijgen is dit misschien minder optimaal maar voor de afdaling is dit super. En het gaat tenslotte om de afdaling. Er zijn tegenwoordig een aantal merken die een goede freeride/tourschoen hebben ontwikkeld. Deze schoenen bieden een goede oplossing.


Veiligheid

Als we in een situatie terecht komen waar ik niet meer kan of wil. Hoe gaat dat dan?

Niets moet of is verplicht. We proberen iedereen uit te dagen om zijn of haar grenzen te verleggen. Daarbij proberen we te voorkomen dat we in dit soort situaties terecht komen. Mocht je toch iets niet kunnen of willen dan is dat geen probleem. We zoeken dan naar een passende oplossing.


Er is een verhoogd lawine gevaar. Gaan we nog steeds off-piste?

Ieder lawine gevaren niveau heeft beperkingen maar biedt ook mogelijkheden. Bij een hoog lawine gevaren niveau zal er in de meeste gevallen veel sneeuw zijn. Dat is mooi. Om het gevaar voor een lawine ongeval te minimaliseren zullen bij het plannen van de tochten hier rekening mee houden.


Kosten

Waar zijn de prijzen van Epique op gebaseerd?

De kosten voor onze programma zijn opgebouwd uit o.a. leraar/gids, verblijf, lift, en reiskosten. Deze tarieven voor leraren en gidsen komen overeen met een gemiddelde van de tarieven van 10 grote ski- en bergscholen in Oostenrijk, Frankrijk en Zwitserland.


Een privé leraar of gids in de lokale skischool kost net zoveel. Waarom zal ik met Epique op pad gaan?

Je vergelijkt appels met peren. Bij een lokale skischool is alleen de prijs hetzelfde. Er is een kans dat de privé leraar van de lokale skischool een beginnende leraar of een lokale opa is. Epique garandeert kwaliteit door te werken met de hoogst opgeleide leraren en gidsen. Fitte gasten met passie en zin om te knallen.


 

Neem contact met ons op

Reviews

Gebaseerd op 162 reviews

Trainingen van hoog niveau!

Deze zomer weer enthousiast begonnen met de "Summer Sessions" in Snowworld Zoetermeer. De trainingen van Michiel zijn van zeer hoog niveau, ik vindt het heel bijzonder hoe hij steeds precies die aanwijzingen kan geven die nodig zijn om weer een stap verder te komen én hoe hij de hele groep enthousiast kan krijgen om echt beter te leren skiën. Groet, Willem

Willem den Boer

Interesse?

Ga je met ons op avontuur? We laten je graag de schoonheid van de bergen, het gevoel van de perfecte bocht en de sensatie van het gewichtloos surfen op de poeder beleven.

Neem contact met ons op

Bestemmingen

Partners