Epique - Mountain Adventures | Wintersport reizen naar Japan

Japan – Snow

Wintersport reizen naar Japan

De naam Japan betekent ‘oorsprong van de zon’. En zoals de zon eindeloos veel schaduwen kaatst, zoveel verschillende contrasten telt Japan. Eeuwenoude cultuur en tradities vervlechten zich moeiteloos met hypermoderne innovaties. Je vindt er bruisende steden, luxe hotels en heerlijk eten, maar ook mystieke tempels, pittoreske dorpjes en ongerepte natuur. Naar de eeuwenoude cultuur staat Japan inmiddels ook bekend om de grote hoeveelheid droge poedersneeuw die jaarlijks valt. Er valt genoeg te ontdekken.

In de winter bieden we off-piste, freeride en freetour reizen aan naar Japan. Japan vangt gemiddeld 25 meter sneeuw per winter! Dan is praktisch alles off-piste. Je kunt er afdalen tussen de ondergesneeuwde bamboe en berkenbomen. Vanuit Niseko kun je gemakkelijk meerdere skigebieden en afdalingen bereiken. Als de condities goed zijn, maken we een uitdagende tour naar de top van de Mount Yötei vulkaan, of een korte hike vanuit het skigebied om toegang te krijgen to meer onverspoord terrein. Na een dag vol indrukwekkende afdaling is het heerlijk relaxen in een traditionele ‘onsen’. Ga mee en laat je verbazen.

Blijf op de hoogteBekijk de reizen    

Hoe ziet een Epique reis naar Japan er uit?

We beginnen een ‘meet & greet’ bij ons op kantoor in Utrecht. Je kan kennismaken met de je reisgenoten en we bespreken het programma, de reis en het materiaal. 

Voor vertrek verzamelen we op Schiphol. Eenmaal op bestemming halen we onze busjes, rijden naar onze accommodatie en checken in. Na het inchecken gaan we op pad voor het eerste Japanse diner. Vanaf hier is alles afhankelijk van de omstandigheden, alles voor zoveel mogelijk poeder afdalingen en bijzondere ervaringen. De gids checkt elke avond de weerberichten en in overleg met de groep wordt besloten waar we de volgende dag heen gaan. Of we gaan freeriden, freetouren of of een vulkaan beklimmen is afhankelijk van de sneeuwcondities en de wensen van de groep. Na een intensieve dag kunnen we ontspannen in één van de onsens. De gids kent de beste restaurant in de omgeving en zorgt elke avond voor een culinaire verassing. Na een week in Niseko sluiten we af met een bonte avond in de miljoenenstad Sapporo.

 

Hokkaido

Hokkaido, het noordelijke eiland van Japan, is ideaal gelegen in het pad van consistente weersystemen die de koude lucht vanuit Siberië over de Japanse Zee voeren. Dit heeft tot gevolg dat veel van de Hokkaido-skigebieden worden bedolven met droge poedersneeuw. Sommige van de skigebieden ontvangen jaarlijks een verbazingwekkend gemiddelde van 14-20 meter sneeuwval. Op het eiland zijn meerdere skigebieden. We overnachten vlak bij Niseko United, vier samengevoegde gebieden op Mount Annapuri. Daarnaast zijn we in 30 tot 60 min in Moiwa, Rusutsu of Kiroro. De laatste dag rijden we terug naar Sapproro en sluiten af in Sapporo Teine. Het gebeid van de Olympische Winterspelen in 1972.

Honshu

Honshu is het hoofdeiland van Japan en heeft tal van mogelijkheden voor een freeride reis. De bekendste hiervan is Hakuba, een vallei in de Japanse Alpen. Het dal telt 12 skigebieden. Elk gebied op zich biedt weinig freeride mogelijkheden. De combinatie en afwisseling van alle gebieden bij elkaar, is wat Hakuba tot een geweldige freeride bestemming maakt. In tegenstelling tot Hokkaido lijkt het terrein meer op de Alpen. Een ruig gebergte dat tot 3000 meter reikt.

Wat is beste periode voor Japan?

Het winterseizoen in Japan is vergelijkbaar met de Alpen. In november valt doorgaans de eerste sneeuw. In December begint het stevig te sneeuwen en valt er een goede basis. De maand januari staat bekend om veel, heel veel sneeuw. In Niseko lijkt het soms niet meer te stoppen met sneeuwen. Vanaf februari neemt de winter langzaam af wordt sneeuwval vaker afgewisseld met strakke blauwe lucht. Als freerider in Japan heb je één doel, veel droge poedersneeuw skiën of boarden. Januari is dus dé maand.

Freeriden, freetouren of touren?

Overal ter wereld wordt freeriden steeds populairder, zo ook in Japan. Vanuit de skigebieden zijn geweldige freeride mogelijkheden, direct vanuit de lift, of na een korte hike. Als er dagelijks een pak verse poeder bij valt is er weinig reden om te gaan tourskiën of splitboarden. Maar, zit het een dag tegen met de sneeuwval, is dit dé manier om de hele reis te genieten van onverspoorde afdalingen. Daarnaast is het beklimmen van de slapende vulkaan, Mount Yotei, voor velen het hoogtepunt van een reis naar Japan. Letterlijk en figuurlijk.

Waarom zal ik zo ver weg gaan voor mijn wintersport?

Over de hele wereld zijn freeriders jaloers op het indrukwekkende Alpen. Hoog, ruig, steil, eindeloos veel skigebieden en freeride mogelijkheden. Maar, de diepe poedersneeuw waar de meeste freeriders naar zoeken wordt zeldzamer. Een last minute trip is de beste oplossing voor de zekerheid van goede sneeuw. Japan heeft niet het indrukwekkende hooggebergte. Wel een constante aanvoer van verse sneeuw. Hier kun je ver voor vertrek boeken en (bijna) zeker zijn van geweldige sneeuw. Daarnaast, het land zelf, de cultuur, de lieve mensen, het eten en afdalen van een vulkaan maken van Japan een onvergetelijke ervaring.

Zoveel sneeuw, hoe zit het met lawinegevaar?

De stabiele lage temperatuur zorgt voor een stabiel sneeuwdek en de meeste freeriders blijven binnen de gates van het gebied. Hier is het terrein gecontroleerd en veilig. Wil je meer avontuur en verder de backcountry is, neem een gids mee. Er zijn lawineberichten, maar deze zijn erg summier. Kennis en ervaring in het terrein is dus noodzakelijk.Bel mij terug

Activiteiten

Freeride Hakuba

Freeride

Freeriden in Hokkaido, Japan

Freeride

Partners