Freeride & Freetour reizen | Epique - Mountain Adventures

Freeride & Freetour

Freeriden kun je op alle niveaus, of je nu beginner, ervaren of expert bent. ‘Lift access’ freeriden is de meest eenvoudige manier om toegang te krijgen tot mooie, onverspoorde afdalingen. De nadruk ligt op het maken van ‘first tracks’, ofwel je eigen spoor zetten. Er is aandacht voor je techniek, tactiek en veiligheid.

Freetouren brengt je verder de backcountry in. Afdalingen waar zelden iemand komt. Je gebruikt de liften om zo snel en zo hoog mogelijk in het gebied te komen. Met een korte tour of hike, krijg je toegang tot onverspoorde poedersneeuw en uitdagende hellingen. Na je poeder afdaling kom je direct, of na een korte tour, weer uit bij de lift.

Blijf op de hoogteBekijk de reizen

Freeriden

Freeriden is het klassieke off-piste skiën, in een nieuw jasje. Buiten de pistes, weg van de drukte. Met een paar brede ski’s of poeder board, safety materiaal een een liftpas ben je er klaar voor. Vanuit de lift, of vanaf een andere hoog punt, kun je mooi interessante hellingen bekijken en je eigen lijn of afdaling ‘intekenen’. Met de lift en een kleine traverse kom je boven aan de start van ‘jouw’ lijn en begin je aan de afdaling. Eenmaal beneden kijk je om en zie je jouw handtekening op de berg. 

Freetouren

Freetouren is een combinatie van freeriden en tourskiën. Het biedt de mogelijkheid om verder de backcountry in te gaan. Vanuit het bergstation tour je naar de start van de afdalingen waar je met liften niet kunt komen. Door de komst en ontwikkeling van brede en lichte ski’s, tour bindingen en splitboards, is het freetouren inmiddels dé manier om alles uit jouw off-piste week te halen.

Een goed freeride gebied?

Voor het freeriden draait het om de mogelijkheden die je hebt binnen het bereik van de liften. Een uitgestrekt gebied, met veel liften en daaromheen voldoende terrein. Voor een pak verse poedersneeuw heb je altijd wat geluk nodig. Maar er zijn gebieden die doorgaans meer sneeuw vangen. Gebieden als Arlberg, Obertauern, Verbier en Tignes – Val d’Isere staan bekend om de sneeuwzekerheid en een geweldig freeride terrein. Buiten de Alpen zijn de Rocky Mountains in Canada of het noordereiland van Japan, Hokkaido, geweldige bestemmingen.

Waak kun je goed freetouren?

Met het freetouren gaat er een hele nieuwe wereld open. Het terrein rondom de populaire freeride gebieden wordt net iets groter. Kleinere gebieden hebben ineens een interessant aantal off-piste runs. Daarnaast zijn er ‘exotische’ bestemming, waar de off-piste mogelijkheden vanuit de lift nihil zijn. Maar met de mogelijkheid om te touren zijn landen als Iran, Kazachstan of Georgië gave bestemmingen voor de wintersporter die eens iets anders wil.

Welke freeride gear heb ik nodig?

Uiteraard heb je veiligheidsmaterialen nodig zoals een een lawinepieper en een (lawine)rugzak met daarin minimaal een schep en sonde. Een paar brede ski’s, met rocker, zorgen voor meer drijfvermogen en maken freeriden toegankelijk en nog leuker. Het begint op surfen te lijken. Pas op, te breed heeft ook weer nadelen. Voor de snowboarders, een gewoon board heeft al veel drijfvermogen. Een freeride board rij je meestal langer voor extra drijfvermogen. Rocker in de nose en tail maken een board extra wendbaar.

Wat heb ik nodig om te freetouren?

Eigenlijk is elke freeride ski geschikt. Wil je iets lichter op de weg naar boven, ga dan voor een freetour ski. Breed genoeg, float genoeg, maar zo licht mogelijk om niet tot last te zijn tijdens de beklimming. Een alpine tourbinding heeft dezelfde afdaal eigenschappen als een gewone ski binding, met de mogelijk om te lopen. Een tech binding is de traditionele tourski binding. De laatste jaren zijn low Tech bindingen sterk verbeterd en inmiddels ook geschikt om stevig mee af te dalen. Snowboarders hebben een splitboard nodig. Dit is een snowboard dat in de lengte gesplitst wordt. De bindingen worden verplaatst zodat het snowboard twee “ski’s” worden. Voor het omhoog lopen op ski’s en splitboards heb je ook stijgvellen, crampons en telescoopstokken nodig. Deze stokken maak je langer voor het lopen, korter voor de afdaling.

Activiteiten

Freeride Hakuba

Freeride & Freetour

Freeriden in Hokkaido, Japan

Freeride & Freetour

Freetour Georgië

Freeride & Freetour

Freetour Savoie

Freeride & Freetour

Freetour Tirol

Freeride & Freetour

Heidelberger Hütte weekend

Freeride & Freetour

wePowder Season Kick-off

Freeride & Freetour

Partners