Zeil & Skitoer - De mooiste afdalingen bereiken met een zeilboot of schip

ZEILEN & TOUREN OP IJSLAND

Tijdens deze achtdaagse reis gaan we met een klein groepje zeilen rond het schiereiland Hornstrandir in het noordwesten van IJsland. Dit natuurreservaat ligt vlak onder de poolcirkel en is onbewoond. Je vindt er grote ‘bowls’ en steile couloirs die tot de kustlijn rijken. Met de boot zijn we extra mobiel; vanaf het water kunnen we de mooiste, meest afgelegen plekken bereiken. We lopen aan de ene kant van de berg omhoog, met tourski’s of splitboard, en dalen daarna aan de andere kant af tot aan het strand. Hier pikt het schip ons weer op voor een lekkere lunch aan boord met vers gevangen vis. En ’s middags weer op pad tot het donker wordt. En dat kan in het voorjaar op IJsland wel even duren.

Dag 1: Heenreis: Amsterdam - Reykjavik - Ísafjörður (Zondag 8 april 2018)
Van Schiphol (AMS) vliegen we direct naar Reykjavik (KEF). Vanuit hier rijden we naar de binnenlandse luchthaven van Reykjavik (RKV) en vliegen direct door naar Ísafjörður (IFJ). Hier komen we rond 18:00 uur aan en overnachten in het havenstadje Ísafjörður. ’s Avonds eten we gezamenlijk, wordt het programma voor de komende dagen besproken en is er een safety briefing.

Dag 2: Ísafjörður naar Hesteyri (Maandag 9 april 2018)
’s Ochtends na het ontbijt rijden we naar de haven van Ísafjörður. We maken kennis met de schipper en bemanning van zeilschip Arktika, gaan aan boord en varen uit. We starten met een 2-4 uur durende zeiltocht en gaan voor anker bij Hesteyri. Deze verlaten nederzetting was vroeger een levendig walvis-onderzoeksstation van de Noren. Na de lunch maken we een mooie tourtocht tot aan de avondschemering.

Dag 3: Hesteyri naar Veidileysufjördur (Dinsdag 10 april 2018)
We beginnen de dag met een safety briefing. Wat te doen in geval van nood? - zowel op het schip als op de berg. Hierna maken we een tour van Hesteyrarfjörður naar Veiðileysufjörður. De klim is makkelijk en loopt gelijkmatig omhoog. Vanaf de top zijn er meerdere mogelijkheden voor een lange afdaling. De dag sluiten we af met een steile afdaling van 45°-50°. Diner is op de boot in Veiðileysufjörður.

Dag 4: Lagunen Fjord (Woensdag 11 april 2018)
Op de tweede tourdag maken we een lange tocht naar het Lónafjörður (Lagunen Fjord). We klimmen eerst naar een top met een fantastisch uitzicht over de fjorden aan de noordkant. Daarna dalen we af in de eerste vallei. Hier klimmen en skiën we nog twee bergen op en af, alvorens we naar de Arktika afdalen. Als de condities goed zijn, maken we een laatste klim en afdaling in het Einbúi Couloir. Dit zijn 465 steile hoogtemeters.

Dag 5: Rangali (Donderdag 12 april 2018)
Vandaag blijven we voor anker in het mooie Rangali, het begin van Lónafjörður. Hier zijn meerdere mogelijkheden voor een mooi ski avontuur. Steile couloirs en ronde bergen met grote kommen. Op de route naar Snókur Mountain hebben we een mooi uitzicht over de bergen aan de oostkust van Hornstrandir. Bij terugkomst kunnen we verse wilde mosselen plukken voor een après-ski snack!

Dag 6: Raven Fjord (Vrijdag 13 april 2018)
Vanuit de Sópandi Baai naar Hrafnfjörður (Raven Fjord) maken we een lange tour. Het dal aan het begin van dit fjord is erg mooi en was in de 17e eeuw de ‘hideout’ van IJslands meest bekende boef, Fjalla Eyvindur. Deze historisch plek is dan ook een perfecte ankerplaats om te overnachten.

Dag 7: Ísafjörður naar Reykjavik (Zaterdag 14 april 2018)
Op deze laatste dag maken we een korte ochtendtour, waarna we terugzeilen naar Ísafjörður. Na aankomst nemen we afscheid van kapitein en bemanning en vliegen we direct terug naar Reykjavik. Hier overnachten we in een hotel in het centrum en sluiten we af met diner en een drankje.

Dag 8: Terugreis: Reykjavik - Amsterdam (Zondag 15 april 2018)
Zondagochtend vliegen we terug naar Amsterdam. ‘s Middags zijn we weer terug in Nederland.

Zeekajakken, Natuur en het Noorderlicht

Zeekajakken en Suppen
Peddel vanaf de zeilboot geruisloos met een kajak of Sup (stand up paddling) board door de fjorden en geniet van de rust en wonderschone natuur. Ga aan land en maak een mooie avond wandeling of kampvuur op het stenen strand.

Flora en fauna
Op en rondom Hornstrandir Nature Reserve vindt je een rijke gemeenschap aan flora en fauna. Op het land zijn er poolvossen en IJslandse paarden, in de lucht meer dan 50 soorten vogels en in het water zeehonden en twaalf soorten walvissen waaronder orka’s en bruinvissen. Vanaf de boot kan er gevist worden op Atlantische zalm, Kabeljauw, Schelvis, heilbot. In de meren en rivieren zijn de trekzalm en bruine forel te vangen.

Noorderlicht
Van september t/m april kunnen we genieten van het adembenemende noorderlicht. Dit natuurwonder genaamd Aurora Boreali heeft een combinatie van een donkere en gedeeltelijk heldere nacht nodig.

noorderlicht ijsland epique

ONGEREPT HORNSTRANDIR EN ISAFJARDARDJUP

IJsland (IJslands: Ísland) is een eilandstaat ten noordwesten van het Europese vasteland. IJsland wordt omringd door de Atlantische Oceaan in het zuiden, de Straat van Denemarken in het westen en de Groenlandzee. IJsland ligt op een breuklijn, wat zorgt voor woeste, vulkanische landschappen en unieke natuurverschijnselen. Denk aan besneeuwde vulkanen, actieve geisers, kilometerslange kraterrijen, immense gletsjers, watervallen in alle soorten en maten, tafelbergen en steile kliffen die uit de zee rijzen.

Ons zeil- en skitour avontuur speelt zich af in het uiterste noordwesten van IJsland, op en rond het
schiereiland Hornstrandir en in de fjorden van Isafjardardjup. Het gebied is onbewoond en alleen vanaf het water bereikbaar. Dit zorgt ervoor dat je nog nooit eerder geskiede afdalingen en couloirs kunt ontdekken en ‘openen’.

De fjorden in het noordwesten van IJsland zijn beschut door de grote landtongen. Door de relatief rustige zee, zonder hoge golfslag, kun je er prima aan boord overnachten. Bovendien maak je er grote kans op het spotten van wildlife, zoals orka’s, zeehonden of zelfs walvissen. Als je geluk hebt, kun je bij een heldere nacht genieten van het adembenemende noorderlicht.

ijsland isafjordur epique

SKIËN EN SNOWBOARDEN IN DE MIDDERNACHTZON

Het terrein in IJsland is een mix van kiezelstranden en vulkanisch gesteende. IJsland heeft een ruig uiterlijk en is enorm uitgestrekt. We vertrekken vanuit Ísafjörður, een grote vissersplaats in het noordwesten. We maken dagelijks tochten startend vanaf zeeniveau, tot maximaal 1200 meter en dalen af tot aan de branding. In maart en april is het in IJsland vroeg licht en laat donker. Touren tot 22:00 uur ’s avonds is geen uitzondering. Klimmen en afdalen bij een ondergaande zon geeft een bijzondere nieuwe dimensie aan het skitouren.

De sneeuw in IJsland is net zo divers als het terrein; van brede, relatief vlakke hellingen met poeder, tot steile, smalle couloirs met firnsneeuw. De sneeuwomstandigheden zijn optimaal in maart en april. Door het gevarieerde aanbod aan terrein en de perfecte condities, kun je gegarandeerd mooie lijnen vinden en rijden. Het kleine temperatuurverschil tussen dag en nacht zorgt voor perfecte condities en een stabiel sneeuwoppervlak in termen van lawinegevaar. Het voordeel hiervan, is dat we nauwelijks beperkt worden in route en terreinkeuze. Zo kunnen we zeer steile afdalingen maken. De gidsen zoeken hellingen die bij het niveau en de wensen van de groep horen en houden daarbij rekening met veiligheid en comfort.

 

 

LOKAAL ETEN AAN BOORD VAN EEN ZEILBOOT

Zondag vliegen je op eigen gelegenheid vanuit Amsterdam naar Reykjavik. Na aankomst op de luchthaven van Reykjavik Keflavik verzamelen we en reizen we gezamenlijk naar de binnenlandse luchthaven van Reykjavik. Vanaf daar vliegen we door naar Ísafjörður, waar we rond 18:00 uur landen op de plaatselijke luchthaven. We overnachten in Ísafjörður. ’s Ochtends rijden we naar de haven, waar zeilschip Arktika op ons wacht. Na een kennismaking met schipper Siggi en zijn bemanning, gaan we aan boord en varen uit. We leven zes dagen op zee waarna we terugvaren naar de bewoonde wereld. In Ísafjörður zeggen we Siggi en zijn bemanning vaarwel en vliegen we terug naar Reykjavik. Hier overnachten we in het centrum en sluiten we af met diner en een drankje. Zondagochtend vliegen we terug naar Amsterdam.

Je overnacht op zeilschip de Arktika. Dit moderne schip is 18 meter lang en 6 meter breed en biedt plaats aan 12 personen. Aan boord zorgt kapitein Siggi voor lekker, voedzaam eten; ontbijt, diner en soms ook lunch. Op het menu staan verse vis en heerlijke lokale producten. Het leven aan boord is eenvoudig en goed. Even helemaal tot rust komen en één worden met de zee en de natuur.

GEVORDERDE SKIÉRS EN SNOWBOARDERS

Voor het skiën of snowboarden in IJsland is ruime ervaring in het terrein noodzakelijk. Om te beginnen is een goede basistechniek in het terrein een vereiste. Hieronder verstaan we: gecontroleerd en op tempo een rode- of zwarte piste kunnen afdalen met zowel lange- en korte bochten. Hierbij kan het helpen als je speciale (brede) ski’s of snowboards gebruikt, welke een groter drijfvermogen hebben. Verder is een goede basisconditie en ervaring met tourskiën vereist.
Tijdens de tourtochten in IJsland gaan we tussen de 400-1.200 meter klimmen, waarna steeds een uitdagende afdaling volgt. We maken per dag meerdere van dit soort korte tochten. Behalve voldoende energie voor het naar boven lopen, moet je ook genoeg overhouden om stabiel en gecontroleerd af te dalen.

De omstandigheden en het terrein verschillen van breed tot smal en van vlak tot stijl. We skiën of snowboarden in grote wanden, door smalle couloirs en op gletsjers. Sneeuwcondities variëren van harde sneeuw, boterzachte voorjaarssneeuw tot diepe poedersneeuw. De gidsen proberen altijd de beste sneeuw en afdalingen voor jou te vinden. Van iedere deelnemer wordt verwacht dat hij of zij kan werken met diens eigen lawine-uitrusting en hulp kan verlenen bij een ongeval. Daarnaast is een basis niveau EHBO met reanimatie gewenst.

ERVAREN, GEDIPLOMEERDE GIDSEN

De gehele reis wordt begeleid door ons ervaren team van gediplomeerde en gelicensieerde leraren en gidsen. Ze zijn allen opgeleid in Oostenrijk en hebben minimaal het ‘Staatlich geprufter’ Ski- en/of Snowboardgids. Omdat ze midden in het werkveld staan zijn ze perfect op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Jouw comfort en veiligheid is waar zij naar handelen. Ze zijn er om jou te helpen, te trainen en maximaal te laten genieten van jouw vakantie. Dit doen ze onder andere door de beste en veiligste routes voor je uit te zoeken. Bovendien spreken ze gewoon Nederlands!

De gidsen controleren dagelijks de weersvoorspellingen, de toestand van de sneeuw en de lawine-
situatie. Iedere gids is uitgerust met een uitgebreid EHBO-pakket. Dankzij een goede voorbereiding en het gebruik van de nieuwste veiligheidsmaterialen, zorgen onze zij voor een veilig en onvergetelijk avontuur.

Gedurende deze trip werken we samen met een IJslandse gids. Hij is onderdeel van de bemanning van de Arktika en heeft veel ervaring en kennis over het gebied, tochten en afdalingen. Aan boord van de Arktika heeft de kapitein Siggi de leiding.

 

GROOT SCHIP, KLEINE GROEP

Bij Epique geloven wij in persoonlijke aandacht. Er is aan boord van de Arktika plaats voor maximaal 12 personen. Naast de kapitein en twee gidsen zijn er nog 9 plekken over. We gaan als groep iedere dag op pad. Eventueel kunnen we opsplitsen in twee groepen van maximaal 7 deelnemers per gids. Er is genoeg tijd/ruimte om iedere deelnemer persoonlijk te kunnen begeleiden. We hanteren deze maximale groepsgrootte om onze kwaliteit te waarborgen, maar ook vanwege jouw (en onze) veiligheid.

Ook biedt dit de groep de mogelijkheid om meer poeder te kunnen rijden, omdat er weinig tot geen wachttijden zijn. We zullen de groepen samenstellen aan de hand van skills en conditie. Skiërs en snowboarders passen
soms goed samen en indien nodig laten we deelnemers doorwisselen.

FREERIDE SKI'S, TOURBINDINGEN EN STIJGVELLEN

Voor deze reis moet je zelf je eigen materiaal vanuit Nederland meenemen. Goede spullen zijn een absolute voorwaarde voor een geslaagd avontuur. Eenmaal onderweg zijn er geen shops waar je vervangende spullen kunt huren/kopen of reparaties kunt laten uitvoeren. Houdt hier dus goed rekening mee, zowel voor vertrek als tijdens de reis.

In IJsland ga je dagelijks tourtochten maken. Vele kilometers en hoogtemeters leg je op eigen kracht af. Elke extra kilo moet je zelf dragen; zorg daarom dat je materiaal en kleding niet te zwaar zijn. Maak de juiste compromis tussen een laag gewicht voor de klim en stabiliteit en float in de afdaling. Neem altijd materialen mee die binnen de mogelijkheden van jouw techniek en stijl passen.

SAFETY FIRST!!

Voor jouw (en onze) veiligheid gebruiken we tijdens onze activiteiten veiligheidsmaterialen, zoals
lawinepiepers en (ballon)rugzakken, met daarin minimaal een schep en een sonde. Met
Oefenen met deze materialen is een standaard onderdeel van deze reis. Het dragen van een helm is verplicht en we raden je aan om een persoonlijke EHBO-kit mee te nemen. Zo ben je goed voorbereid en in staat om hulp te verlenen in het geval van een ongeval. Afhankelijk van het niveau van de groep en het individu, zal hier extra aandacht aan worden besteed. Je kunt je eigen veiligheidsmateriaal gebruiken, mits deze voldoet aan de geldende normen.

Tijdens de reis kom je in ongerepte en onbewoonde gebieden. Hier ligt de eerste prioriteit bij het minimaliseren van risico’s en het voorkomen van ongevallen. Indien er zich onverhoopt toch iets voordoet, dan is er voldoende hulp ter plaatse. Dankzij moderne communicatiemiddelen, waaronder een satelliettelefoon, kunnen de gidsen direct contact leggen met lokale instanties.

GOED VERZEKERD OFF-PISTE SKIËN OF BOARDEN

Het is verplicht om voor onze programma's in het buitenland een reis en ongevallenverzekering met Europese of Internationale dekking te hebben. Deze verzekering moet bijzondere risico’s van ongevallen bij bergsport buiten de gebaande paden en/of het skiën en snowboarden buiten de piste (opsporing, redding, etc.) dekken. Dit vanwege de hoge medische-, S.O.S.- en transportkosten in berggebieden en ter bescherming van jezelf als deelnemer. Ben je zelf al verzekerd?! Informeer dan zelf bij je verzekeringsmaatschappij of ‘hooggebergterisico’ voldoende gedekt is en of het land van bestemming ook onder de dekking valt.

Heb je nog geen reis en ongevallen verzekering? Wij sluiten voor jou de juiste verzekering af bij Allianz zodat je goed gedekt met ons op pad gaat. De kosten zijn v.a. €5 per dag.

Je bent dan gedekt voor:

 • Reisongevallen: Uitkering bij een ongeval;
 • Medische kosten: Dokters en ziekenhuiskosten in het buitenland;
 • Wintersport en bijzondere (winter)sporten waaronder o.a. off-piste, heliskiën, freeride/freestyle, ski-alpinisme, ijsklimmen en bergbeklimmen.

Annuleringsverzekering

Wij raden sterk aan een annuleringsverzekering af te sluiten. Een annuleringsverzekering sluit je af voor onverwachte gebeurtenissen, waardoor je niet meer op reis kunt gaan. Wij als organisatie hebben hier verder niets mee te maken en zullen je daarom de reissom niet restitueren. Om toch een compensatie te ontvangen voor de gemaakte kosten, is het verstandig om vooraf een annuleringsverzekering af te sluiten. De kans dat er iets gebeurt is helaas niet weg te nemen, maar je kunt zo wel de financiële teleurstelling voorkomen.

Heb je nog geen annuleringsverzekering? Wij sluiten voor jou de juiste verzekering af bij Allianz zodat je goed gedekt met ons op pad gaat. De kosten zijn 10% van de totale reissom.

De dekking is dan gelding bij:

 • Annuleren voor de vertrek datum;
 • Annuleren tijdens de reis;
 • Een samengestelde reis.

Heb je vragen of ben je geïnteresseerd in het afsluiten een van de bovenstaande verzekeringen? Neem dan contact met ons op. Wij maken vrijblijvend een prijsopgaaf.

KOSTEN VAN DEZE REIS NAAR IJSLAND

De kosten voor dit programma zijn € 3.375,-

INCLUSIEF

 • 6 dagen programma
 • 2 gidsen voor een groep van maximaal 9 personen
 • 5 overnachtingen op de Arktika
 • 2 extra overnachtingen in Isafjordur en Reykjavik
 • Transfer tussen de luchthaven (Reykjavik)
 • Transfer van en naar het schip
 • Gebruik van zeekajaks of sup boards in de fjorden
 • Zeil kleding en reddingsvesten aan boord
 • Een uniek Epique aandenken

EXCLUSIEF

 • Reis > Amsterdam - Reykjavik - Isafjordur – Amsterdam
 • Alcoholische consumpties
 • Veiligheidsmaterialen
 • Internationale reis-, ongevallen- en annuleringsverzekering
 • Tourski of snowboard uitrusting

Veiligheidsmaterialen zijn, indien beschikbaar te huur:

 • Los materiaal (lawinepieper, schep, sonde) € 7,50 per stuk, p. d.
 • rugzak met schep, sonde en pieper € 12,50 p.d.
 • ballonrugzak met schep, sonde, pieper € 30,-  p.d.
 • Gletscher set (harschijzers, heupgordel, pickel): €12,50 p. d.

Indien je hier gebruik van wil maken zorg dan dat je deze tijdig reserveert.

 
Deel deze pagina
Twitter Facebook LinkedIn
Zeil/boot & Skitoer / Hornstrandir, IJsland
zo 8 april 2018 – zo 15 april 2018
Conditie
Info
Freeriden
Info
Niveau
Info
Safety
Info
Stijgen
Info
Verblijf
Info
vanaf   € 3375,-   p.p.    Boek nu!
Uitstekend
Michiel
Met gids Michiel de Ruiter op ski's heeft hij mijn snowboardtechniek ongelofelijk omhoog geholpen. Dat is pas je vak verstaan!
Echt een geweldige week met de NSAC basis off-piste techniek cursus gehad. Een super leuke week gehad met leuke mensen en ongelofelijk veel geleerd. Ik was de enige snowboarder in de groep en toch wist Michiel (niet ik natuurlijk) mij uit te leggen wat ik beter of anders moest doen. Dat is natuurlijk iets heel leuks en daardoor beleef ik zoveel meer plezier aan het snowboarden. Daarnaast zo'n week weg draait niet alleen om wat je leert maar ook om het welzijn van je cursusgroep en ook daar wist Michiel zeker in bij te dragen. Kortom ik heb een week gehad om nooit te vergeten dankzij de gezelligheid, de technieken die we leerden en de vakkundigheid van een hele goede gids!
Heb je een vraag? Alle vragen zijn goed. Don't be shy!
http://epique.com 1