Skitoer en Splitboard - Ga met Epique verder de backcountry in

Skitour of splitboardavontuur in Ortler

Een vijfdaagse touski of splitboard tocht door de Ortler-Alpen. Dit schitterende gebied ten zuiden van de Alpenhoofdkam is de ideale locatie voor een huttentocht. Ge met Epique naar Italië en ontdek waarom Südtirol zo geliefd is onder tourskiërs en splitboarders. 

Zondag: treffen in Sulden
Na een lange reis vanuit Nederland treffen we elkaar in een hotel in het wintersportdorp Sulden aan de voet van de Ortler. We leren elkaar kennen tijdens een gezamelijk diner en doen daarna een materiaalcheck waarbij de rugzak voor de rest van de week wordt in gepakt. 

Maandag: opwarmen in Sulden
Vroeg op stevig ontbijten en klaarmaken voor vertrek met de lift het skigebied van Sulden in. Eenmaal boven skiën we zowel op de piste als in het terrein. Aan het eind van de dag dalen we af via de Valle Madriccio richting de Zufallhutte onze eerste overnachtingsplaats. Hier genieten van het prachtig uitzicht over de bergen van Sud Tirol. Voordat we gaan slapen wordt er eerst nog de nodige aandacht besteed aan het ‘spitzekehren’.

Dinsdag: de 3300 meter hoge Kollkuppe!
Na een goed ontbijt beginnen we aan de eerste hoogtemeters met vellen. Aan deze kant van het Ortler gebergte genieten van de rust en de indrukwekkende natuur. We drinken een kopje koffie in het Martell dal en vervolgens lopen we over een gletsjer genaamd: de Vedretta Alta. Hier beklimmen we de Kollkuppe. Als we eenmaal zijn aangekomen staan we op een top van 3330 meter. We slapen in de Marteller Hutte.

Woensdag: morenen en machtige gletsjers
We beginnen de dag met een afdaling over de oude zijmorene van de gletsjer. Via de gletsjer en over de graat komen we na een pittige klim aan bij de pallon de la Mare. Deze ‘zeeberg’ is 3703 meter hoog. Op dit punt staan we op de grens van de Italiaanse provincies Trentino en Lombardia. Hier wacht ons een heerlijke poederafdaling met de juiste steilheid. Na een steile couloir zijn we aangekomen aan de onderkant van de gletsjer en gaan we door naar de Rifugio Branca.

Donderdag: adembenemende panorama’s
We lopen vanaf de Rifugio Branca gelijk omhoog naar de col tussen de Monte Cevedale en de Monte Pasquale. Als de omstandigheden goed zijn beklimmen we de 3553 meter hoge Monte Pasquale. Tijdens de afdaling komen we langs indrukwekkende gletsjer breuken en spleten. We eten en brengen de nacht door op de Rifugio Pizzini.

Vrijdag: Monte Cevedale 3769, het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt!
De Monte Cevedale vormt het centrum van de Ortleralpen. Met wat geluk zien we het Gardameer. We skiën vervolgens over de gletsjer naar de Rifugio Casati. Hier genieten we van onze koffie en lunch. In de middag beginnen we met een korte klim. En eindigen we met een prachtige afdaling richting het skigebied van Sulden.

Ortler bergmassief in Sud-Tirol

Het Ortler bergmassief ligt in Sud-Tirol op een steenworp afstand van de regio Lombardije. De Ortler (3905 m.)is de hoogste berg van de provincie Sud-Tirol, wat voor de eerste wereld oorlog nog tot Oostenrijk behoorde. De Ortler vormt samen met de oa. de Monte Zebru (3935 m.) en de Monte Cevedale (3967 m.) een ruig en indrekwekkend hooggebergtemassief met vele gletsjers.

verschillende sneeuwsoorten op 2000 meter

We beginnen de week met een opfrisdag in het gebied van Sulden. We gaan op, tussen en naast de pistes skiën of boarden en geven instructie op het gebied van off-piste techniek. Ook zullen we deze dag het materiaal testen en instructie geven over het gebruik hiervan. Na de eerste dag zal het Ortler gebied het decor vormen voor de rest van de week. We zijn een week weg van de bewoonde wereld en begeven ons niet lager dan 2000 meter. De sneeuwomstandigheden zijn, over het algemeen, zeer goed in maart en april. Tijdens de week zullen we, afhankelijk van de expositie en de hoogte van de hellingen, te maken krijgen met vele verschillende sneeuwsoorten. Poeder maar ook met voorjaarssneeuw (firn). Uiteraard gaan we zoveel mogelijk op zoek naar maagdelijke poedervelden.

Berghutten op basis van volpension

Tijdens deze tourski/splitboard trip verblijven we in hutten/rifugio's hoog in de bergen. Alle hutten zijn gelegen tussen de 2300 en 2800 meter. De Rifugio's zijn eenvoudig maar goed en van alle gemakken voorzien; goede bedden (meestal slapen op lager), uitstekend eten (ontbijt, lunch en diner) en warm water. In de hutten slapen we op basis van volpension, ontbijt, lunch en diner. Tijdens de tourweek zullen we, afhankelijk van de sneeuw en weersomstandigheden, de volgende hutten aandoen:

 •   Zufallhütte;
 • 
  Rifugio Larcher al Cevedale
;
 •   Rifugio Branca;
 • 
  Rifugio Pizzini.

Aankomst is op maandagochtend in Sulden, vertrek is op vrijdagavond vanuit Sulden. 

Gevorderde skiers en snowboarders

Bij ieder programma wordt aangegeven welk niveau voor dat specifieke programma gewenst is. We gebruiken hierbij de indeling van het wePowder Freeride Paspoort™. Het freeride paspoort geeft inzicht in je capaciteiten als freerider. Het maakt je bewust van de zaken die je al wel kan, maar ook zeker van de zaken die je nog niét kan. Ga naar de site van wePowder en maak je eigen paspoort aan!

Er zijn meerdere niveau groepen. Voor dit programma is minimaal onderstaande niveau gewenst:

Dalen: Beginner

Klimmen: Gevorderd

Conditie: Gevorderd

Mocht je nog vragen hebben over het niveau of hoe je jezelf het beste kan voorbereiden voor een afdaling met Epique? Neem dan contact met ons op.

een UIAGM gecertificeerde berg- en skigids

Alle programma’s wordt begeleid door ervaren, gediplomeerde en gelicentieerde leraren en gidsen. Tijdens dit programma wordt je begeleid door een UIAGM gecertificeerde berg- en skigids. De gids is opgeleid en bevoegd om skiërs en snowboarders door het hoog gebergte te begeleiden. Daarnaast heeft de gids veel ervaring in het toeren en gidsen in de betreffende omgeving. Mede hierdoor kan hij jullie de mooiste plekjes laten zien. De gids is Nederlands.

Kleine groepsgrootte van maximaal 6

Vanwege veiligheid en vanwege het ski/ snowboardgenot is er slechts plaats voor maximaal 6 deelnemers per groep. Bij meer dan 6 aanmeldingen wordt een tweede groep gevormd. De groepen zullen samengesteld worden aan de hand van jullie ski of snowboardtechniek en fysieke conditie.

Freeride ski's, tourbindingen en stijgvellen

Freeride ski's en boards zorgen voor stabiliteit en float (drijfvermogen) in het terrein. Laat de tandenstokers daarom maar thuis. Lang, breed, rocker… Allemaal super, maar neem wel materiaal mee wat binnen de mogelijkheden van jouw techniek en stijl past. Voor een beginnende freerider is een ski van lichaamslengte en 90mm onder de voeten een goed begin. Breder dan 110mm onder de voeten is mooi, maar heeft ook zijn beperking als het aan het einde van de afdaling wat lastiger wordt.

Voor het hiken heb je o.a. een rugzak nodig met de mogelijkheid om je ski’s of snowboard op te binden. Daarnaast ski’s met een tourbinding, passende vellen en harschijzers. We adviseren schoenen met een loopstand te dragen. Dit is niet noodzakelijk maar wel comfortabel. Snowboarders hebben een splitboard met passende vellen en harschijzers nodig. Voor zowel de skiërs als de boarders zijn telescoopstokken noodzakelijk. Bij het lopen kun je de stokken bijvoorbeeld wat langer maken en bij de afdaling kunnen de boarders de stokken in of op hun rugzak doen.

Wil je liever huren? Er zijn een aantal Nederlandse winkels met poederbakken, tourski’s en tourskischoenen van verschillende merken en in alle soorten en maten. Het huren van de ski’s, snowboard en stokken is voor eigen rekening.

Ruim voor aanvang van de reis ontvang je een materiaallijst met noodzakelijk materiaal voor de deze reis.

Mocht je nog vragen hebben over (je eigen) materiaal of over de aanschaf/ huur van de juiste materialen? Neem dan contact met ons op.

Lawinepieper, schep, sonde en helm

Voor jouw en onze veiligheid gebruiken we tijdens onze activiteiten veiligheids-materialen zoals lawinepiepers en (ballon) rugzakken met daarin minimaal een schep en een sonde. Met deze uitrusting ben je goed voorbereid en in staat om, in het geval van een lawine ongeval, hulp te verlenen. Het oefenen met deze materialen is een standaard onderdeel van het programma. Hier zal, afhankelijk van het niveau van de groep en individu, aandacht aan worden besteed. Daarnaast is het dragen van een helm verplicht en raden we een ieder aan om een persoonlijke EHBO mee te nemen. Beschik je over eigen veiligheidsmateriaal dan kun je dat gebruiken mits het voldoet aan de normen die hier voor gelden.

Tijdens onze programma’s begeven we ons vaak in ongerepte en onbewoonde gebieden. Externe hulp is vaak slecht bereikbaar of moet van ver komen. Hulp komt daarom later dan gewent of gewenst. Onze grootste aandacht gaat daarom uit naar het minimaliseren van risico’s en het voorkomen van ongevallen. Indien er zich onverhoopt toch iets voordoet dan kunnen we ter plaatse voldoende hulp bieden. Met behulp van moderne communicatie middelen zoals o.a. een satelliettelefoon kunnen we in contact komen met lokale instanties.

Goed verzekerd off-piste skiën of boarden

Het is verplicht om voor onze programma's in het buitenland een reis en ongevallenverzekering met Europese of Internationale dekking te hebben. Deze verzekering moet bijzondere risico’s van ongevallen bij bergsport buiten de gebaande paden en/of het skiën en snowboarden buiten de piste (opsporing, redding, etc.) dekken. Dit vanwege de hoge medische-, S.O.S.- en transportkosten in berggebieden en ter bescherming van jezelf als deelnemer. Ben je zelf al verzekerd?! Informeer dan zelf bij je verzekeringsmaatschappij of ‘hooggebergterisico’ voldoende gedekt is en of het land van bestemming ook onder de dekking valt.

Heb je nog geen reis en ongevallen verzekering? Wij sluiten voor jou de juiste verzekering af bij Allianz zodat je goed gedekt met ons op pad gaat. De kosten zijn v.a. €5 per dag.

Je bent dan gedekt voor:

 • Reisongevallen: Uitkering bij een ongeval;
 • Medische kosten: Dokters en ziekenhuiskosten in het buitenland;
 • Wintersport en bijzondere (winter)sporten waaronder o.a. off-piste, heliskiën, freeride/freestyle, ski-alpinisme, ijsklimmen en bergbeklimmen.

Annuleringsverzekering

Wij raden sterk aan een annuleringsverzekering af te sluiten. Een annuleringsverzekering sluit je af voor onverwachte gebeurtenissen, waardoor je niet meer op reis kunt gaan. Wij als organisatie hebben hier verder niets mee te maken en zullen je daarom de reissom niet restitueren. Om toch een compensatie te ontvangen voor de gemaakte kosten, is het verstandig om vooraf een annuleringsverzekering af te sluiten. De kans dat er iets gebeurt is helaas niet weg te nemen, maar je kunt zo wel de financiële teleurstelling voorkomen.

Heb je nog geen annuleringsverzekering? Wij sluiten voor jou de juiste verzekering af bij Allianz zodat je goed gedekt met ons op pad gaat. De kosten zijn 10% van de totale reissom.

De dekking is dan gelding bij:

 • Annuleren voor de vertrek datum;
 • Annuleren tijdens de reis;
 • Een samengestelde reis.

Heb je vragen of ben je geïnteresseerd in het afsluiten een van de bovenstaande verzekeringen? Neem dan contact met ons op. Wij maken vrijblijvend een prijsopgaaf.

Kosten toeren in het ortler gebergte

De kosten voor dit programma zijn € 1125,-

Inclusief:

 • 4 hutten overnachtingen met vol pension (ontbijt, lunch, diner);
 • 1 overnachting in een pension/hotel in het dal op basis van bed & breakfast;
 • 1 dag liftpas Sulden;
 • 5 dagen professionele, gediplomeerde berg- en skigidsen; max. 6 personen per gids;
 • Organisatiekosten;
 • Epique aandenken.

Exclusief:

 • Reis;
 • Drankjes;
 • Tourski-/Splitboard uitrusting;
 • Gebruik van veiligheidsmaterialen, Rugzak, Pieper, Sonde en Schep.
 • Ongevallen verzekering;
 • Annuleringsverzekering.

Veiligheidsmaterialen zijn, indien beschikbaar te huur:

 • Los materiaal (lawinepieper, schep, sonde) € 7,50 per stuk, p. d.
 • rugzak met schep, sonde en pieper € 12,50 p.d.
 • ballonrugzak met schep, sonde, pieper € 30,-  p.d.
 • Gletscher set (harschijzers, heupgordel, pickel): €12,50 p. d.

Indien je hier gebruik van wil maken zorg dan dat je deze tijdig reserveert.

boek dit wintersport avontuur nu

Klik op de groene 'reserveer balk' en vul het formulier volledig in en neem zonder aanbetaling een optie voor de duur van 8 dagen. Wij antwoorden je reservering en sturen een rekening per e-mail. Bevestig de boeking d.m.v. een aanbetaling van 25% van de totale reissom binnen 8 dagen. Hiermee is de reservering compleet. Betaal het restbedrag 90 dagen voor aanvangsdatum van de trip.

 
Deel deze pagina
Twitter Facebook LinkedIn
Skitoer en Splitboard / Ortler gebergte, Italie
zo 25 maart 2018 – vr 30 maart 2018
Stijgen
Info
Training
Info
Freeriden
Info
Conditie
Info
Niveau
Info
Safety
Info
Verblijf
Info
vanaf   € 1125,-   p.p.    Boek nu!
Goed
Erik Hintzen
Zorg dat je conditie in orde is!
Met Skischool Assen een hele gave 'off piste' cursus gedaan in Hintertux nov 2013. Gehele dag meer dan voldoende instructie en anderzijds ook meters maken on en off-piste. Duidelijke structuur in het programma en in de avond nog een persoonlijke instructie middels video die overdag gemaakt is. Michiel en Gijs-Jan, het was helemaal top. Voor geïnteresseerden: Zorg dat je conditie in orde is, dan wordt die ook maximaal benut! Ik mag dit iedereen zeer positief aanbevelen. De sportieve groeten van Erik
Heb je een vraag? Alle vragen zijn goed. Don't be shy!
http://epique.com 1