Skitoer en Splitboard - Ga met Epique verder de backcountry in

Roadtrip door de Senja

Ver boven de poolcirkel liggen de besneeuwde fjorden van Noorwegen. Een perfecte plek voor een nieuw ski- en snowboard avontuur. Bij deze reis draait het om ontdekken, natuur, cultuur, vrijheid maar vooral om het maken van onvergetelijke beklimmingen en afdalingen in de Senja (Noors: Sændja) gelegen in het uiterste noorden van Noorwegen. Tijdens deze trip reizen en verblijven we in een luxe camper, zodat we vrij zijn om te gaan en staan waar we willen. Dagelijks maken we een korte rit naar de volgende tour- en overnachtingsplaats. De overnachtingsplaatsen liggen max. een uur rijden bij elkaar vandaan. Ontdek samen met Epique het winterse Noorwegen.

Als gespecialiseerde touroperator kennen wij de Senja als geen ander. Ons ervaren team van gediplomeerde gidsen brengt je veilig op de mooiste plekken. Daal af tot dat je letterlijk met je schoenen aan de zee staat en geniet van de indrukwekkende natuur en vele vergezichten. Geniet van de vrijheid en afwisseling die deze roadtrip te bieden heeft. Een unieke ervaring die je als liefhebber van avontuurlijk skiën en snowboarden niet mag missen!

Dag 1: Amsterdam - Bergen - Tromsø (zaterdag)
We vliegen naar Tromsø en komen rond 13:30 uur aan, waarna we naar het verhuurbedrijf van de campers rijden. We doen inkopen voor de eerste dagen en rijden richting de Senja. Onderweg kunnen we een ‘opwarm’-tour maken bij Blatind of Kvittinden. We overnachten ten westen van Nationaal Park Ånderdalen en bespreken daar het programma voor de volgende dag.

Dag 2: Ånderdalen (zondag)
Rondom Nationaal Park Ånderdalen zijn meerdere mooie beklimmingen en afdalingen met o.a. de Kvænan (963m). Na het toeren rijden we naar een overnachtingsplek vlakbij Grunfarnes.

Dag 3: Grunnfarnes (maandag)
Onderweg naar de overnachtingsplek Grunnfarnes zijn we twee mooie beklimmingen en afdalingen gepasseerd. Een korte, steile klim naar Breitinden met een afdaling van 600 hoogtemeters in een couloir en twee toppen van 900 meter. Goed voor 1.500 hoogtemeters afdalen.

Dag 4: Hamn (dinsdag)
We rijden door Nationaal Park Svandalen richting Hamn. Pakken we een of twee mooie hellingen of couloirs. ’s Avonds gaan we eten bij een traditioneel Noors restaurant in Hamn.

Dag 5: Senjahopen (woensdag)
In de omgeving van Steinfjord en Ersfjord liggen toppen zoals Grovla (710m), Luttinden (652m) en Store Hesten (725m) en hebben mooie afdalingen. In de ‘hoofdstad’ Senjahopen gaan we eten.

Dag 6: Mefjoden (donderdag)
Vanuit Mefjorden beklimmen we twee klassiekers, namelijk Grytetippen (885m) en Keipen (938m). Segla (670m) ligt vlakbij en heeft een steile afdaling. We eten en overnachten in Fjordbard.

Dag 7: Fjordgard (vrijdag)
Vanuit onze overnachtingsplek lopen we direct naar de klim van de Segla (670m). Een korte klimwaarna we in noordelijke afdalen richting van het schiereiland.

Dag 8: Husøy (zaterdag)
Vanuit Husøy  zijn er interessante lijnen aan de zuidwestkant van het schiereiland. We overnachten we in Husøy, waarna we de volgende ochtend terug rijden naar Tromsø.

Dag 9: Tromsø - Bergen - Amsterdam (zondag)
We rijden terug naar Tromsø en genieten in het lokale zwembad van een welverdiende saunasessie en douche, alvorens we rond 12:30 uur inchecken bij de luchthaven.

Zeevissen vanuit Hamn
Vanuit de kleine haven van Hamn varen we naar de diepe wateren van de Barents zee. Maart en april zijn daar de beste maanden voor Kabeljauw (Skrei) maar ook voor Heilbot, Koolvis, Zeewolf en Schelvis.

Walvisspotten vanuit Meyfjordur of Hamn
In de wateren rondom Meyfjordur en Hamn zijn van januari t/m april bultrugwalvissen en orka’s te
vinden. Door de visrijke ‘bodem’ komen de dieren hier hun buik vol eten.

Boottrip vanuit Husøy naar schiereiland
Vanuit Husøy steken we met een snelle motorboot het Øyfjord over en gaan aan land bij Bleivika. Dit schiereiland is in de winter onbereikbaar en dus zijn alle bergen en afdalingen voor ons.

uitdagende en gevarieerd alpine terrein

Dit avontuur speelt zich af in de provincie Senja, in het noordwesten van Noorwegen. De dichtstbijzijnde grote plaats Tromsø ligt ongeveer 350 km ten noorden van de poolcirkel en 300 km ten zuiden van de Noord Kaap. Deze regio is in vergelijk met de Lyngen en de Lofoten redelijk onbekend onder tourskiërs. Lekker rustig maar wel veel uitdagingen en tal van mogelijkheden. Rondom de stad Tromsø liggen meerdere gebergten die perfect zijn om te klimmen en te skitouren. Een van de bekendste is de Lyngen, ofwel de Lyngen Alpen. Dit schiereiland bestaat uit een noordelijk en zuidelijk deel en ligt ten oosten van Tromsø. De Senja, ten zuidwesten van Tromsø, heeft enorm veel fjorden en kleine eilanden. Ten noordwesten van Tromsø ligt het eiland Kvayøla, waar je ook veel bergsport mogelijkheden hebt. Er zijn talloze onbewoonde eilanden met kleine toppen die zelden of nog nooit geskied zijn.

Naast veel bergen en sneeuw vind je in Noorwegen vele fjorden met een rijke flora en fauna. Op het
land zijn er wolven, rendieren en elanden, in de lucht talloze vogelsoorten en in het water orka’s,
bultruggen, potvissen, zeehonden en koningskrabben. Op een heldere nacht maak je er kans om te
genieten van het adembenemende noorderlicht.

 

Afdalen tot aan zee

Het Scandinavisch Hoogland is een bergketen die van noordoost naar zuidwest door het Scandinavische schiereiland loopt. De toppen zijn rond en lopen steil af, waar beneden de bekende fjorden tussen liggen. Vergeleken met andere gebergten zijn die in Noorwegen niet erg hoog, maar vanwege de noordelijke ligging en het vochtige klimaat is er veel sneeuw en ijs. Dit maakt het ideaal terrein voor het toerskiën; er is altijd een comfortabele weg omhoog en naar beneden te vinden. Daarnaast zijn er ook genoeg uitdagende afdalingen voor liefhebbers van couloirs.

Het noorden van Noorwegen heeft een combinatie van een zee- en toendraklimaat. Dit maakt dat de sneeuw in Noorwegen net zo divers is als het terrein; van voorjaarssneeuw in de brede kommen (Bowls) tot poeder in de steile- en soms smalle couloirs. De sneeuwomstandigheden zijn zeer goed van maart tot eind mei. Het kleine temperatuurverschil tussen dag en nacht zorgt voor een stabiel sneeuwoppervlak in termen van lawinegevaar. Het voordeel hiervan is dat we nauwelijks beperkt worden in route en terrein keuze. Hierdoor kunnen er, indien gewenst, zeer steile afdalingen gemaakt worden. De gidsen zoeken hellingen die bij het niveau en de wensen van de groep horen en houden daarbij rekening met veiligheid en comfort.

Flexibel en luxe

Vanuit Amsterdam vliegen we naar Bergen, Noorwegen (BGO) of Frankfurt (FRA) waar we directdoorvliegen naar Tromsø (TOS). We zullen rond 13:30 uur plaatselijke tijd aankomen. Na aankomstrijden we met een personenbusje naar de camperverhuur. We verblijven 6/7 nachten in de camper op afgelegen en schitterende plekken in de Fjorden en dorpen in de Senja. De laatste dag rijden we terug naar de luchthaven van Tromsø waar we rond 14:00 uur vertrekken naar Amsterdam (AMS). Verwachte aankomst op Schiphol is tussen 19.00 en 20.00 uur.

De camper waar we in verblijven is een luxe vijf persoons ‘family camper’. De camper biedt ons mobiliteit en veel flexibiliteit, wel is verblijf in de camper eenvoudig. De leefruimte is klein, dus we zullen goed rekening met elkaar moeten houden. Om iets meer comfort te hebben slapen we met niet meer dan 4 mensen in de vijf persoons camper. Als er meer dan 4 mensen zich aanmelden, gaat er een tweede camper mee. De camper is uitgerust met een keukenblok en een badkamer. We zullen onderweg gedurende de week een aantal keer langs een supermarkt rijden om eten in te slaan. We gaan zelf koken of barbecueën en maken ‘s avonds een mooi kampvuur. ’s Ochtends tijdens het ontbijt wordt ook alvast een lunchpakket gemaakt om mee te nemen tijdens het touren.

GEVORDERDE SKIERS EN SNOWBOARDERS

Bij ieder programma wordt aangegeven welk niveau voor dat specifieke programma gewenst is. We gebruiken hierbij de indeling van het wePowder Freeride Paspoort™. Het freeride paspoort geeft inzicht in je capaciteiten als freerider. Het maakt je bewust van de zaken die je al wel kan, maar ook zeker van de zaken die je nog niét kan. Ga naar de site van wePowder en maak je eigen paspoort aan!

Er zijn meerdere niveau groepen. Voor dit programma is minimaal onderstaande niveau gewenst:

Dalen: Beginner

Klimmen: Gevorderd

Conditie: Gevorderd

Mocht je nog vragen hebben over het niveau of hoe je jezelf het beste kan voorbereiden voor een afdaling met Epique? Neem dan contact met ons op.

ERVAREN, OOSTENRIJKS GEDIPLOMEERDE GIDSEN

De gehele reis wordt je begeleid door ons ervaren team van gediplomeerde en gelicensieerde leraren en gidsen. Zij staan midden in het werkveld en zijn daarom perfect op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Jouw comfort en veiligheid is waar zij naar handelen. Ze zijn er om jou te helpen, te trainen en te laten genieten van jouw vakantie. Dit doen ze o.a. door de beste en veiligste routes voor je uit te zoeken.

Onze gidsen controleren dagelijks de weersvoorspellingen, de toestand van de sneeuw en de lawine situatie. Iedere gids is uitgerust met een uitgebreid EHBO-pakket. Daarnaast staan zij direct in contact met noodhulporganisaties via radio en/of een satelliettelefoon. Dankzij een voorbereiding en het gebruik van de nieuwste veiligheidsmaterialen, zorgen zij voor een veilig en onvergetelijk avontuur.

KLEINE GROEPSGROOTTE VAN MAXIMAAL 7

Bij Epique geloven wij in persoonlijke aandacht. Daarom bestaan onze groepen uit maximaal zeven deelnemers per gids. Dit is tevens vanwege de veiligheid en comfort buiten de pisten en in de ‘backcountry’. Bovendien geeft dit jou als deelnemer de mogelijkheid om, naar eigen niveau, meer onverstoorde poeder te kunnen rijden.

Meerdere groepen zijn mogelijk. We zullen de groepen samenstellen aan de hand van skills en conditie. Skiërs en snowboarders passen soms goed samen en we kunnen, indien nodig, deelnemers laten doorwisselen.

De reis gaat door bij minimaal 5 deelnemers, we werken met maximaal 7 deelnemers per groep-gids. Bij 10 deelnemers openen we een tweede groep met gids, aanmelding nummer 8 en 9 komen in eerste instantie op een reservelijst te staan bij de 10e aanmelding wordt de tweede groep geopend. Uiteraard wordt je op de hoogte gehouden over jou inschrijving en de doorgang van de reis. Ons streven is om een reis altijd door te laten gaan, tot op heden is dat altijd gelukt.

FREERIDE SKI'S, TOURBINDINGEN EN STIJGVELLEN

In Noorwegen ga je dagelijks toertochten maken. Vele kilometers en hoogtemeters leg je op eigen kracht af. Elke extra kilo moet je zelf dragen; zorg daarom dat je materiaal en kleding niet te zwaar zijn. Maak de juiste compromis tussen een laag gewicht voor de klim en stabiliteit en float van je planken in de afdaling. Neem altijd materialen mee die binnen de mogelijkheden van jouw techniek en stijl passen. Voor het toeren heb je een rugzak nodig met de mogelijkheid om je ski’s of board er op vast te binden. We adviseren je om schoenen met een loopstand te dragen. Boarders hebben een splitboard of sneeuwschoenen nodig. Voor zowel de skiërs als de boarders zijn telescoopstokken erg fijn. Bij het lopen kun je de stokken langer maken en bij de afdaling kunnen de boarders de stokken in of op hun rugzak doen.

Ruim voor aanvang van de reis ontvang je een materiaallijst waar alle noodzakelijke spullen op staan. Test het materiaal voordat je het meeneemt en controleer bij de betreffende vliegmaatschappij of er extra kosten zijn bij het vervoeren. Je hoeft niet alles zelf aan te schaffen; probeer spullen te lenen of te huren.

Lawinepieper, schep, sonde en helm

Voor jouw en onze veiligheid gebruiken we tijdens onze activiteiten veiligheids-materialen zoals lawinepiepers en (ballon) rugzakken met daarin minimaal een schep en een sonde. Met deze uitrusting ben je goed voorbereid en in staat om, in het geval van een lawine ongeval, hulp te verlenen. Het oefenen met deze materialen is een standaard onderdeel van het programma. Hier zal, afhankelijk van het niveau van de groep en individu, aandacht aan worden besteed. Daarnaast is het dragen van een helm verplicht en raden we een ieder aan om een persoonlijke EHBO mee te nemen. Beschik je over eigen veiligheidsmateriaal dan kun je dat gebruiken mits het voldoet aan de normen die hier voor gelden.

Tijdens onze programma’s begeven we ons vaak in ongerepte en onbewoonde gebieden. Externe hulp is vaak slecht bereikbaar of moet van ver komen. Hulp komt daarom later dan gewent of gewenst. Onze grootste aandacht gaat daarom uit naar het minimaliseren van risico’s en het voorkomen van ongevallen. Indien er zich onverhoopt toch iets voordoet dan kunnen we ter plaatse voldoende hulp bieden. Met behulp van moderne communicatie middelen zoals o.a. een satelliettelefoon kunnen we in contact komen met lokale instanties.

Goed verzekerd off-piste skiën of boarden

Het is verplicht om voor onze programma's in het buitenland een reis en ongevallenverzekering met Europese of Internationale dekking te hebben. Deze verzekering moet bijzondere risico’s van ongevallen bij bergsport buiten de gebaande paden en/of het skiën en snowboarden buiten de piste (opsporing, redding, etc.) dekken. Dit vanwege de hoge medische-, S.O.S.- en transportkosten in berggebieden en ter bescherming van jezelf als deelnemer. Ben je zelf al verzekerd?! Informeer dan zelf bij je verzekeringsmaatschappij of ‘hooggebergterisico’ voldoende gedekt is en of het land van bestemming ook onder de dekking valt.

Heb je nog geen reis en ongevallen verzekering? Wij sluiten voor jou de juiste verzekering af bij Allianz zodat je goed gedekt met ons op pad gaat. De kosten zijn v.a. €5 per dag.

Je bent dan gedekt voor:

 • Reisongevallen: Uitkering bij een ongeval;
 • Medische kosten: Dokters en ziekenhuiskosten in het buitenland;
 • Wintersport en bijzondere (winter)sporten waaronder o.a. off-piste, heliskiën, freeride/freestyle, ski-alpinisme, ijsklimmen en bergbeklimmen.

Annuleringsverzekering

Wij raden sterk aan een annuleringsverzekering af te sluiten. Een annuleringsverzekering sluit je af voor onverwachte gebeurtenissen, waardoor je niet meer op reis kunt gaan. Wij als organisatie hebben hier verder niets mee te maken en zullen je daarom de reissom niet restitueren. Om toch een compensatie te ontvangen voor de gemaakte kosten, is het verstandig om vooraf een annuleringsverzekering af te sluiten. De kans dat er iets gebeurt is helaas niet weg te nemen, maar je kunt zo wel de financiële teleurstelling voorkomen.

Heb je nog geen annuleringsverzekering? Wij sluiten voor jou de juiste verzekering af bij Allianz zodat je goed gedekt met ons op pad gaat. De kosten zijn 10% van de totale reissom.

De dekking is dan gelding bij:

 • Annuleren voor de vertrek datum;
 • Annuleren tijdens de reis;
 • Een samengestelde reis.

Heb je vragen of ben je geïnteresseerd in het afsluiten een van de bovenstaande verzekeringen? Neem dan contact met ons op. Wij maken vrijblijvend een prijsopgaaf.

Kosten van deze tourki & splitboard reis

De kosten voor dit programma zijn € 1.425,-

INCLUSIEF

 • 7 dagen programma (zaterdag t/m zondag)
 • 1 ski- of snowboardgids per groep van max 7 personen
 • 9 dagen vervoer in een luxe camper
 • 8 overnachtingen in een luxe camper
 • Luchthaven Tromsø naar de camperverhuur en terug
 • Brandstofkosten en kosten voor o.a. veerboot
 • Een uniek Epique aandenken

EXCLUSIEF

 • Vluchten Amsterdam - Tromsø (retour)
 • Tourski’s/splitboard, schoenen, bindingen, stokken, vellen en harsijzers
 • Ontbijt, lunch en diner en drankjes
 • Veiligheidsmaterialen
 • Internationale reis-, ongevallen- en annuleringsverzekering

Veiligheidsmaterialen zijn, indien beschikbaar te huur:

 • Los materiaal (lawinepieper, schep, sonde) € 7,50 per stuk, p. d.
 • rugzak met schep, sonde en pieper € 12,50 p.d.
 • ballonrugzak met schep, sonde, pieper € 30,-  p.d.
 • Gletscher set (harschijzers, heupgordel, pickel): €12,50 p. d.

Indien je hier gebruik van wil maken zorg dan dat je deze tijdig reserveert.

 
Deel deze pagina
Twitter Facebook LinkedIn
Skitoer en Splitboard / Senja, Noorwegen
za 10 maart 2018 – zo 18 maart 2018
Stijgen
Info
Training
Info
Freeriden
Info
Conditie
Info
Niveau
Info
Safety
Info
Verblijf
Info
vanaf   € 1425,-   p.p.    Boek nu!
Goed
Marianne van Leeuwen
Japan is een aanrader!
Poeder in Japan: net terug van een door Epique georganiseerde reis naar Niseko. Echt een aanrader, doen! Skills + Style gevolgd in Hintertux: zeer leerzaam en leuk.
Heb je een vraag? Alle vragen zijn goed. Don't be shy!
http://epique.com 1