Gletscher Safari - Ontdek de hoogste gletschers van Tirol in Oostenrijk op je ski’s of snowboard

Freeriden en toeren in Tirol

De vijfdaagse ‘Gletscher Freetour Safari’ speelt zich af op de Alpenhoofdkam in Tirol en start vlakbij Innsbruck op de Stubaier gletsjer (1750-3330) in het Stubaital. De Stubaier gletsjer is de grootste gletsjer van Oostenrijk waarop geskied en geboard kan worden. De eerste dag van de Freetour Safari zorgen we dat we alles ‘versporen’ op de Stubaiergletsjer. Hierna maken we ons op voor een korte klim naar het Daunjoch (3025) waarvan we af dalen naar de Ambergerhütte. De schitterend gelegen Ambergerhütte is de eerste overnachtingsplaats van deze safari.

De volgende ochtend staan we vroeg voor een pure toerdag rondom de Ambergerhutte. Na een pittige dag touren slapen we nog een nacht in de Ambergerhutte. Op dag 3 dalen we vanaf de Ambergerhutte af naar het Ötztal. In het Ötztal/Gries aangekomen laten we ons oppikken door een taxi om ons af te laten zetten bij de Gaislachkogelbahn in Sölden. Hier staat ons een lange freeride dag te wachten in het bekende wintersportgebied Sölden. We overnachten vervolgens in een hotel in Sölden.

Op dag 4 gaan we verder waar we de dag ervoor gebleven waren, namelijk freeride in Sölden. In de loop van de middag maken we ons klaar voor de tweede oversteek van Sölden, over de Karlesferner, naar het Pitztal. Als we in het Pitztal aankomen, zorgen we dat we de laatste lift omhoog nemen naar het Rifflsee gebied. We overnachten in de Rifflseehütte (2295). Vanuit de Rifflseehütte gaan we op de laatste dag freeriden en toeren op en rond de Pitztaler gletsjer en het Rifflsee gebied, aan het eind van de dag brengt een taxi ons terug in het Stubaital.

Programma per dag:

Zaterdag aankomst in het Stubaital, ’s avonds kennismaken en eerste briefing;
Zondag freeriden op de Stubaier gletscher en toeren naar de Ambergerhütte;
Maandag pure toerdag rondom de Ambergerhutte;
Dinsdag freeriden op de Gaislachkogel in Sölden;
Woensdag freeriden op de Rettenbach en Tiefenbachferner in Sölden en toeren naar het Pitztal;
Donderdag freeriden en toeren op de Pitztaler gletscher/Rifflsee en transfer naar het Stubaital.

Het programma zoals hierboven beschreven is een voorbeeld programma wat de organisatie gebruikt als rode draad. Afhankelijk van weer, sneeuw, veiligheid, niveau en wensen van deelnemers wordt het programma dagelijks besproken en waar nodig aangepast. In een persoonlijk gesprek adviseren wij je graag over de mogelijkheden.

Stubaier, Ötztaler en Pitztaler Gletscher

Het hooggebergte van Tirol vormt het decor van deze Gletscher Safari. Tijdens de Safari gaan we freeriden en toeren op de Stubaier gletscher, op de Otztaler (Sölden), op de Pitztaler gletscher en in het Riffleseegebied. We starten de Safari in het Stubaital in Neustift, vanuit Utrecht is het ruim 9 uur (950 km) rijden naar Neustift.

Er wordt dagelijks vanuit Amsterdam (AMS) gevlogen op München (MUC) of Innsbruck (INN). Vanuit München is het 2,5 uur (200 km) en vanuit Innsbruck is het een half uur (30 km) rijden naar Neustift. Mandarfen in het Pitztal is het eindpunt van de Safari. Na de laatste ‘freertour’ dag is er een transfer vanaf Mandarfen terug naar Neustift (110 km) waar onze auto’s staan.

van steile couloirs tot treeruns

Tijdens de Gletscher Safari begeven we ons voornamelijk tussen de 2000 meter en 3500 meter, ofwel, boven de boomgrens. We toeren en freeriden uiteraard veel op gletsjers, met als uitzondering de Gaislachkogel, Hochsölden en het Rifflesee gebied. Het gletsjer terrein is over het algemeen uitgestrekt en vrij van steen en rotsen, natuurlijk moeten we wel rekening houden met ander alpine gevaren zoals gletscherspleten. Steile en smalle couloirs vinden we in Sölden op de Gailachkogel en ‘treeruns’ kunnen gereden worden in het Riffleseegebied. Kortom, we komen een zeer gevarieerd terrein tegen en zullen streven naar zoveel mogelijk variatie en een logische opbouw in lijnkeuze.

Bij een grote variatie in terrein hoort ook een grote variatie in sneeuw. Hoe de sneeuwkwaliteit zal zijn is op voorhand niet te voorspellen. Maar vanwege de enorme hoogte van de gletsjergebieden en de periode waarin de Gletscher Safari is gepland, is poeder haast een garantie. Op de gletsjers blijft de sneeuw beter geconserveerd, zo kan je een aantal dagen na de laatste sneeuwval nog altijd poeder rijden. Bovendien zijn we niet afhankelijk van de standaard en ‘easy-access freeride lijnen’ en kunnen we met behulp van toerski’s en splitboards altijd ‘onverspoorde hellingen’ vinden.

Hotel en berghutten met halfpension

Tijdens de Gletscher Safari verblijven we 2 nachten in een hotel of pension en 3 nachten in een berghut. De eerste nacht in het Stubaital en de derde nacht in Sölden slapen we in een hotel. De tweede, vierde en vijfde nacht slapen we respectievelijk in de berghutten; Ambergerhütte en de Riffleseehütte. De overnachtingen zijn op basis van halfpension, dus inclusief ontbijt en diner. In de berghutten slapen we ‘op lager’. De berghutten zijn eenvoudig maar van alle gemakken voorzien en hebben een fantastische keuken. Het reserveren van een eenpersoonskamer in de hotels/pensions is mogelijk, indien beschikbaar en tegen een meerprijs.

Aankomst: Je kunt aan de vooravond van de eerste freertour dag vanaf 15:00 uur inchecken. Om 19.00 uur is er een kennismaking met de deelnemers en het Epique team, aansluitend gaan we gezamenlijk dineren en ‘briefen’. Tijdens de eerste briefing bespreken we het programma en checken we het benodigde materiaal.

Vertrek: Na de laatste freetour dag, rond 16.00 uur, worden we vanuit het Pitztal teruggebracht naar het Stubaital. Vanaf hier start de terugreis naar huis.

Lunch en diner: 's Middags pauzeren we bij een restaurant of andere eetgelegenheid op de gletsjer. In het geval van een lange toer-dag nemen we lunchpakketje mee vanuit de hut. 's Avonds eten we gezamenlijk in het hotel/berghut. Het diner zit bij de prijs inbegrepen.

Gevorderde skiers en snowboarders

Bij ieder programma wordt aangegeven welk niveau voor dat specifieke programma gewenst is. We gebruiken hierbij de indeling van het wePowder Freeride Paspoort™. Het freeride paspoort geeft inzicht in je capaciteiten als freerider. Het maakt je bewust van de zaken die je al wel kan, maar ook zeker van de zaken die je nog niét kan. Ga naar de site van wePowder en maak je eigen paspoort aan!

Er zijn meerdere niveau groepen. Voor dit programma is minimaal onderstaande niveau gewenst:

Dalen: Beginner

Klimmen: Gevorderd

Conditie: Gevorderd

Mocht je nog vragen hebben over het niveau of hoe je jezelf het beste kan voorbereiden voor een afdaling met Epique? Neem dan contact met ons op.

Ervaren, Oostenrijks gediplomeerde gidsen

Alle programma’s worden begeleid door ervaren, Oostenrijks gediplomeerde en gelicensieerde gidsen. Tijdens de tourskiweek wordt je begeleid door een Oostenrijks geschoolde Staatlich Diplom Ski of Snowboardführer of Bergführer. Deze gidsen zijn opgeleid om tour- skiërs en snowboarders verantwoord en veilig door de bergen te gidsen. Daarnaast zijn alle gidsen zelf fanatieke tourders die de Silvretta Alpen goed kennen, zij gaan samen met jou op zoek naar de beste sneeuw en de mooiste touren. We streven ernaar om uitsluitend met Nederlandse gidsen te werken.

Kleine groepsgrootte van maximaal 6

Vanwege veiligheid en vanwege het ski/ snowboardgenot is er slechts plaats voor maximaal 6 deelnemers per groep. Bij meer dan 6 aanmeldingen wordt een tweede groep gevormd. De groepen zullen samengesteld worden aan de hand van jullie ski of snowboardtechniek en fysieke conditie.

Freeride ski's, tourbindingen en stijgvellen

Freeride ski's en boards zorgen voor stabiliteit en float (drijfvermogen) in het terrein. Laat de tandenstokers daarom maar thuis. Lang, breed, rocker… Allemaal super, maar neem wel materiaal mee wat binnen de mogelijkheden van jouw techniek en stijl past. Voor een beginnende freerider is een ski van lichaamslengte en 90mm onder de voeten een goed begin. Breder dan 110mm onder de voeten is mooi, maar heeft ook zijn beperking als het aan het einde van de afdaling wat lastiger wordt.

Voor het hiken heb je o.a. een rugzak nodig met de mogelijkheid om je ski’s of snowboard op te binden. Daarnaast ski’s met een tourbinding, passende vellen en harschijzers. We adviseren schoenen met een loopstand te dragen. Dit is niet noodzakelijk maar wel comfortabel. Snowboarders hebben een splitboard met passende vellen en harschijzers nodig. Voor zowel de skiërs als de boarders zijn telescoopstokken noodzakelijk. Bij het lopen kun je de stokken bijvoorbeeld wat langer maken en bij de afdaling kunnen de boarders de stokken in of op hun rugzak doen.

Wil je liever huren? Er zijn een aantal Nederlandse winkels met poederbakken, tourski’s en tourskischoenen van verschillende merken en in alle soorten en maten. Het huren van de ski’s, snowboard en stokken is voor eigen rekening.

Ruim voor aanvang van de reis ontvang je een materiaallijst met noodzakelijk materiaal voor de deze reis.

Mocht je nog vragen hebben over (je eigen) materiaal of over de aanschaf/ huur van de juiste materialen? Neem dan contact met ons op.

Lawinepieper, schep, sonde en helm

Voor jouw en onze veiligheid gebruiken we tijdens onze activiteiten veiligheids-materialen zoals lawinepiepers en (ballon) rugzakken met daarin minimaal een schep en een sonde. Met deze uitrusting ben je goed voorbereid en in staat om, in het geval van een lawine ongeval, hulp te verlenen. Het oefenen met deze materialen is een standaard onderdeel van het programma. Hier zal, afhankelijk van het niveau van de groep en individu, aandacht aan worden besteed. Daarnaast is het dragen van een helm verplicht en raden we een ieder aan om een persoonlijke EHBO mee te nemen. Beschik je over eigen veiligheidsmateriaal dan kun je dat gebruiken mits het voldoet aan de normen die hier voor gelden.

Tijdens onze programma’s begeven we ons vaak in ongerepte en onbewoonde gebieden. Externe hulp is vaak slecht bereikbaar of moet van ver komen. Hulp komt daarom later dan gewent of gewenst. Onze grootste aandacht gaat daarom uit naar het minimaliseren van risico’s en het voorkomen van ongevallen. Indien er zich onverhoopt toch iets voordoet dan kunnen we ter plaatse voldoende hulp bieden. Met behulp van moderne communicatie middelen zoals o.a. een satelliettelefoon kunnen we in contact komen met lokale instanties.

Goed verzekerd off-piste skiën of boarden

Het is verplicht om voor onze programma's in het buitenland een reis en ongevallenverzekering met Europese of Internationale dekking te hebben. Deze verzekering moet bijzondere risico’s van ongevallen bij bergsport buiten de gebaande paden en/of het skiën en snowboarden buiten de piste (opsporing, redding, etc.) dekken. Dit vanwege de hoge medische-, S.O.S.- en transportkosten in berggebieden en ter bescherming van jezelf als deelnemer. Ben je zelf al verzekerd?! Informeer dan zelf bij je verzekeringsmaatschappij of ‘hooggebergterisico’ voldoende gedekt is en of het land van bestemming ook onder de dekking valt.

Heb je nog geen reis en ongevallen verzekering? Wij sluiten voor jou de juiste verzekering af bij Allianz zodat je goed gedekt met ons op pad gaat. De kosten zijn v.a. €5 per dag.

Je bent dan gedekt voor:

 • Reisongevallen: Uitkering bij een ongeval;
 • Medische kosten: Dokters en ziekenhuiskosten in het buitenland;
 • Wintersport en bijzondere (winter)sporten waaronder o.a. off-piste, heliskiën, freeride/freestyle, ski-alpinisme, ijsklimmen en bergbeklimmen.

Annuleringsverzekering

Wij raden sterk aan een annuleringsverzekering af te sluiten. Een annuleringsverzekering sluit je af voor onverwachte gebeurtenissen, waardoor je niet meer op reis kunt gaan. Wij als organisatie hebben hier verder niets mee te maken en zullen je daarom de reissom niet restitueren. Om toch een compensatie te ontvangen voor de gemaakte kosten, is het verstandig om vooraf een annuleringsverzekering af te sluiten. De kans dat er iets gebeurt is helaas niet weg te nemen, maar je kunt zo wel de financiële teleurstelling voorkomen.

Heb je nog geen annuleringsverzekering? Wij sluiten voor jou de juiste verzekering af bij Allianz zodat je goed gedekt met ons op pad gaat. De kosten zijn 10% van de totale reissom.

De dekking is dan gelding bij:

 • Annuleren voor de vertrek datum;
 • Annuleren tijdens de reis;
 • Een samengestelde reis.

Heb je vragen of ben je geïnteresseerd in het afsluiten een van de bovenstaande verzekeringen? Neem dan contact met ons op. Wij maken vrijblijvend een prijsopgaaf.

Kosten van deze off-piste reis

De prijs voor dit programma is € 1145,-

Inclusief:

 • 3 overnachtingen huttenovernachtingen met Vol Pension (ontbijt, lunch en diner); 
 • 2 overnachtingen op basis B&B in een hotel/pension (gedeelde tweepersoonskamer);
 • 5 dagen gids;
 • transfer van Langenfeld naar Sölden;
 • transfer van het Pitztal naar het Stubaital;
 • Epique aandenken;
 • organisatiekosten.

Exclusief:

 • Reis;
 • veiligheidsmaterialen
 • extra kosten voor een eenpersoonskamer;
 • lunch en drankjes;
 • liftpas, gemiddeld € 45,- per dag indien nodig;
 • extra overnachtingen;
 • ongevallen verzekering;
 • annuleringsverzekering.

Veiligheidsmaterialen zijn, indien beschikbaar te huur:

 • Los materiaal (lawinepieper, schep, sonde) € 7,50 per stuk, p. d.
 • rugzak met schep, sonde en pieper € 12,50 p.d.
 • ballonrugzak met schep, sonde, pieper € 30,-  p.d.
 • Gletscher set (harschijzers, heupgordel, pickel): €12,50 p. d.

Indien je hier gebruik van wil maken zorg dan dat je deze tijdig reserveert.

boek dit wintersport avontuur nu

Klik op de groene 'reserveer balk' en vul het formulier volledig in en neem zonder aanbetaling een optie voor de duur van 8 dagen. Wij antwoorden je reservering en sturen een rekening per e-mail. Bevestig de boeking d.m.v. een aanbetaling van 25% van de totale reissom binnen 8 dagen. Hiermee is de reservering compleet. Betaal het restbedrag 90 dagen voor aanvangsdatum van de trip.

 
Deel deze pagina
Twitter Facebook LinkedIn
Gletscher Safari Tirol / Stubai - Sölden - Piztal, Oostenrijk
za 17 maart 2018 – do 22 maart 2018
Freeriden
Info
Conditie
Info
Safety
Info
Niveau
Info
Verblijf
Info
Training
Info
Stijgen
Info
vanaf   € 1145,-   p.p.    Boek nu!
Uitstekend
Herald
Volgend jaar weer!
Het was de derde keer op rij dat we in november met Michiel en Gijs-Jan meegingen. Deze keer voor het eerst naar de Stubaier gletcher (hiervoor naar Hintertux). Deze keer niet alleen training op en naast de piste, maar ook een mooie tourtocht naar de Pfaffenkogel. Bedankt mannen, het was weer prachtig!
Heb je een vraag? Alle vragen zijn goed. Don't be shy!
http://epique.com 1