FAQ

Veel gestelde vragen met de antwoorden

1. Wie begeleiden de activiteiten van Epique?

In het begeleiden van de winterse bergsport maken we onderscheid tussen leraren en gidsen. Met een gids en/of leraar van Epique op pad is een bijzondere ervaring. Onze gidsen zijn ervaren, gediplomeerd en gelicentieerd. Dit betekend dat ze niet alleen opgeleid maar ook bevoegd zijn om skiërs en snowboarders van beginner t/m het experten bereik te trainen en te gidsen. Daarnaast zijn alle gidsen en leraren zelf fanatieke en ervaren terrein skiërs en snowboarders. Mede hierdoor weten zij exact waar het in het moderne freeriden om gaat.

Leraren zijn opgeleid en geven les in globaal drie niveaus namelijk beginnend, gevorderd en expert. Respectievelijk niveau één, twee en drie. De International Ski Instructors Association (ISIA) erkend en licentieerd wereldwijd lerarenopleidingen en leraren met niveau twee en drie.

Gidsen kunnen een beginner t/m expert ski alpinist technisch verbeteren en daarnaast in het hoog alpine terrein met klim/afdaaltechnieken en materialen gidsen. Onder gidsen wordt een onderscheid gemaakt tussen de ski-, snowboard- en berggids. Een berggids heeft een opleiding gevolgd volgens de normen van de International Federation of Mountain Guide Associations (IFMGA/UIAGM)

Bekijk hier het leraren en gidsen team van Epique.

2. Wat is een Franse Carte Professionelle d'Educateur Sportif?

In Frankrijk mag je, net als bijvoorbeeld Oostenrijk of Zwitserland, niet zo maar lesgeven of gidsen. Naast een geldig diploma heb je ook toestemming nodig van de (regionale) overheid. Zo'n toestemming gaat in Frankrijk in de vorm van een licentie. Deze licentie is verplicht voor iedereen die zelfstandig leraar of gids is. Dus ook voor de Fransen zelf. Onze leraren en gidsen die in Frankrijk werken, hebben een Carte Pro.

3. Welke verschillende niveaus in lesgeven of gidsen zijn er?

Leraar niveau 1 + 2 (Anwärter & Landes)
Een gediplomeerde niveau 1 + 2 leraar is bevoegd om les te geven aan beginners tot en met gevorderden in het gezekerde gebied op de gemarkeerde pisten, paden en routes en is bevoegd om met sneeuw-sportuitrusting terrein buiten de gemarkeerde pistes te gaan die uitkomen in het skigebied. De opleiding bestaat uit meerdere certificaten, afhankelijk van het land waar de opleiding gegeven wordt. De inhoud gaat over techniek, lesgeven en veiligheid op en buiten de pisten. Een door ISIA gelicenteerde niveau 2 leraar is te herkennen aan het ISIA zegel op zijn of haar leraren ID. In Oostenrijk heet een niveau 2 leraar een Landeslehrer.

Leraar niveau 3 (Staatlich Diplom)
Een ski of snowboard leraar op niveau 3 is bevoegd om les te geven aan beginners tot en met experten gevorderden in het gezekerde gebied op de gemarkeerde pisten, paden en routes en is bevoegd om met sneeuw-sportuitrusting terrein buiten de gemarkeerde pistes te begaan die uitkomen in het skigebied. Echter is hij nog niet bevoegd om te stijgen en dalen in het hooggebergte en op gletsjers. Na het behalen van niveau 2 en het slagen voor de toelatingstest mag er deelgenomen worden aan niveau 3. Deze opleiding word verzorgd door de Oostenrijkse staat duurt 12 weken en bestaat uit theorie en praktijk van het lesgeven in het experten bereikt. Dit is het hoogst haalbare niveau op het gebied van lesgeven. Een door ISIA gelicenteerde niveau 3 leraar is te herkennen aan een ISIA card. In Oostenrijk heet een niveau 3 leraar een Staatlich Diplom ski- und snowboard Lehrer.

Ski/snowboard gids (Ski- & Snowboardführer)
Een ski- en/of snowboardgids is een ideale combinatie van een leraar en een gids. Hij kan beginnende tot en met expert  freeriders technisch verbeteren en daarnaast varianten en back country gidsen voor het freeriden en touren in het hooggebergte. De Oostenrijkse benaming voor deze opleiding is ski- snowboardführer. Na het behalen van niveau 3 kan deelgenomen worden aan de 24 daagse opleiding tot ski- en/of snowboardgids. De inhoud bestaat uit de theorie en praktijk van het 'führen' van groepen skiërs of snowboarders in het hooggebergte en op gletsjers. Na het succesvol afronden van deze opleiding mag de gids met een groep zelfstandig stijgen en dalen in het hooggebergte.

Berggids (Bergführer)
Een berggids is perfect voor het gidsen in het hoog alpine terrein. Hij kan een beginner tot en met expert ski alpinist technisch verbeteren en daarnaast in het hoog alpine terrein met gebruik van alpine klim/afdaaltechnieken en materialen gidsen. Een berggids heeft een opleiding gevolgd volgens de normen van de International Federation of Mountain Guide Associations (IFMGA/UIAGM). In alle Alpenlanden is de basis een twee tot drie jaar durende opleiding tot berggids.

Alle medewerkers van Epique zijn minimaal leraar niveau 3, ski- en snowboardgids en/of berggids. Afhankelijk van het programma en de activiteiten worden ze ingezet.

4. Waarom met een ski- en/of snowboardführer op pad?

Een ski- en/of snowboardgids is een ideale combinatie van een leraar en een gids. Hij kan beginnende tot en met expert freeriders technisch verbeteren en daarnaast varianten en back country gidsen voor het freeriden en touren.

5. Waarom met een bergführer op pad?

Een berggids is perfect voor het gidsen in het hoog alpine terrein. Hij kan een beginner tot en met expert ski alpinist technisch verbeteren en daarnaast in het hoog alpine terrein met gebruik van alpine klim/afdaaltechnieken en materialen gidsen. 

6. Jullie werken in verschillende gebieden. Kennen jullie die gebieden wel goed genoeg?

In de gebieden waar we werken komen we al meerdere jaren zelf of met onze gasten. De routes en varianten, die we gebruiken voor onze programma’s, worden nauwkeurig gepland en indien nodig verkend. Daarnaast werken we altijd samen met lokale gidsen of pro's om zo goed mogelijk geïnformeerd te zijn over de laatste stand van zaken t.a.v. routes, weer, sneeuw en lawines. Het gidsen in verschillende gebieden heeft in onze ervaringen veel voordelen t.a.v. veiligheid en comfort.

Freeride routes zijn voor een freerider en helemaal voor een gids eenvoudig te vinden. Zeker als je in veel verschillende gebieden gidst. Ze staan op een kaart, in een freeride gids en als je vanuit de lift verder kijkt dan de uitgestreepte 'freeride hellingen' zie je vaak veel mogelijkheden. Daarnaast gebruiken we extra informatie van bijvoorbeeld een lokale gids uit ons netwerk of gaan we langs een gidsen bureau voor een update. In een nieuw gebied gaan we vaak een of twee dagen eerder om foto's maken van interessante hellingen. Daarna thuis de helling bestuderen op de kaart of m.b.v. Google Earth. Een planning maken is de volgende stap. Tegen de tijd dat je bij de ingang van de route staat lijkt het of alsof je er al eerder was. Alles wat je gezien hebt of kaart en op de foto is nu herkenbaar om je heen. Doordat we zorgvuldig plannen kunnen we een juiste helling kiezen voor het niveau van onze gasten. Namelijk een uitdagende maar comfortabele klim en afdaling. Dit geld ook voor het lawine gevaar. Steilste deel van de helling bepaald de route. Dit is allemaal goed te plannen om daarna in de aanloop naar de start en voor de start nog eens te beoordelen. 

Een gids die iedere dag zorgvuldig plant om voor zijn gasten de beste route te vinden is alert, goed voorbereid en blijft gemotiveerd om goed te gidsen. Daarnaast vinden onze gasten het fijn om met ons steeds een nieuwe gebied te bezoeken en nieuwe route te vinden en te rijden. De gids kent de groep, het individu en anders om. Er ontstaat een vriendschappelijke band en een goede samenwerking. Je gaat verder waar je vorige trip geëindigd bent. Een stap verder of stap terug is snel gemaakt en communiceren hierover gaat gemakkelijk. Dit soort eigenschappen kenmerken onze werkwijze en zien wij, naast veilig en comfortabel gidsen, als een van de toe gevoegde waarden aan onze diensten.

7. Mag een ski- of snowboardführer in bijv. Frankrijk of Zwitserland ook off-piste gidsen?

Een ski- of snowboardführer mag buiten Oostenrijk gidsen in het varianten bereik en hoog alpine terrein behalve op gletsjers en zonder gebruik van alpine klimtechnieken.

 
Deel deze pagina
Twitter Facebook LinkedIn
Goed
Renee
Professionele begeleiding in vakantiesfeer
Net terug van een off-piste training in Hintertux. Wat was het mooi! Prachtige afdalingen, leuke groep en duidelijke uitleg van een zeer kundige Gijs-Jan. Intensief skiën overdag en tijd voor ontspanning 's avonds. Goede combinatie. I'll be back.
Heb je een vraag? Alle vragen zijn goed. Don't be shy!
http://epique.com 1