Freeriden, techniek en veiligheid

Tijdens dit programma komen alle facetten van het freeriden aan bod. Het zoeken en rijden van lijnen staat natuurlijk centraal. Maar een uitdagende lijn is voor iedereen anders. Zo kan je freeriden op alle niveaus. Lijnkeuze, geaccepteerd risico en aangepaste snelheid zijn een aantal facetten waarmee een afdaling gekozen kan worden. Ook aan veiligheid wordt uitgebreid aandacht besteed. Planning, rijtactiek, groepsdynamica en hulp bij een ongeval zijn zaken die o.a. aan bod kunnen komen. De gidsen van Epique zullen vragen beantwoorden en hun eigen ervaringen delen. Het dagprogramma hangt sterk af van het niveau van de groep en de sneeuw- en weercondities.

Techniek
De eerste paar dagen zal er, indien nodig, meer gecoacht worden op techniek en stijl. Daarna zullen we je in uitdagende situaties brengen waarin je je vaardigheden kunt verbeteren en je persoonlijke grenzen kunt opzoeken.

Veiligheid
Iedereen draagt veiligheidsmaterialen bij zich zoals een lawinepieper en een (ABS) rugzak met daarin o.a. een schep en een sonde. We zullen leren hoe je deze materialen gebruikt in geval van een lawineongeval. Ook leren we je om ongevallen te voorkomen. Indien gewenst brengen we een bezoek aan een Avalanche Training Center, met een zoekveld, om de vaardigheden in geval van een noodsituatie te oefenen.

Afdalingen
Het zoeken en rijden van afdalingen komt aanbod. Bijvoorbeeld vanuit de tegenhang een lijn bekijken en daarna afdalen. Van breed en vlak terrein naar steil(er) en smaller of minder overzichtelijk terrein. Verschillende soorten sneeuw, bomen en het spelen met terreinvormen zoals het maken van sprongen en ‘drops’.

Het programma:

 • de eerste dag is een aankomstdag;
 • 's avonds is er een kennismaking met alle deelnemers en het Epique team;
 • de tweede dag is de eerste dag op de berg;
 • we zijn iedere dag van 09:00 - 17:00 uur op de berg;
 • ’s avonds zijn er interessante ski en snowboard gerelateerde clinics.

Locatie

Het Portes du Soleil skigebied verbindt 14 dorpen in Zwitserland en Frankrijk met elkaar tot één van de grootste skigebieden ter wereld. Naast de 650km piste is er een grote keuze aan perfect freeride terrein. Talloze hellingen en couloirs trekken jaarlijks vele freeriders en off-piste liefhebbers uit de hele wereld.

Afhankelijk van het weer en de sneeuwcondities maken we afdalingen in en ver buiten het gebied. Met als basis La Chapelle d'Abondance, zoeken de gidsen de mooiste afdalingen in en rondom Avoriaz, Champéry, Les Gets, Morzine, Les Crosets en Champoussin.

Poeder en uitdagend terrein voor alle niveau's

Met meer dan 650 kilometer pistes, meer dan 200 liften verdeeld over 14 dalen met een oppervlakte van minstens 1000 m2 behoord Portes du Soleil tot de grootste gebieden ter wereld. Voor freeriders van alle niveaus zijn er eindeloos veel mogelijkheden. Vanuit de liften zijn er veel varianten en mogelijkheden in open en overzichtelijk hellingen. Bij slecht weer/zicht kun je tussen de bomen van Les Gets of Chatel knallen en voor echte backcountry hoef je niet ver te lopen. Met een korte hike sta je al snel boven een uitdagend couloir of brede onverspoorde hang.

Les Portes du Soleil: de naam zegt het al, we hebben hier altijd veel zon. Maar ook veel sneeuwval: 6 tot 7 meter per jaar. Dit dankzij de nabijheid van het Meer van Geneve en de bergen van de ‘Dents du Midi’. Zij houden de sneeuw tegen, waardoor het weer gelijk in het gebied neervalt. Januari is daarbij een maand die zich de laatste jaren kenmerkt door veel sneeuwval, veel zon en lage temperaturen. Dit is ideaal voor het off-piste skiën.

goede service en een fantastische keuken

We verblijven in het authentieke berghotel Esprit Montagne in La Chapelle D'Abondance. Hier vormen fysieke inspanning in de buitenlucht en geestelijke ontspanning samen met culinaire hoogstandjes de ideale combinatie voor een heerlijke wintersport. Hotel Esprit Montagne is een rustiek, gezellig berghotel met twintig kamers die de charme van het bergleven uitstralen. Er is een sfeervol restaurant, salon met open haard, bibliotheek en leestafel, biljartsalon, tv-salon, een aparte internetplek, wifi in het gehele hotel, een sauna, een massageruimte en genoeg ruimte voor ski en snowboardmaterialen.

Aankomst: Je kunt vanaf 15:00 inchecken. Er is de mogelijkheid 's avonds vanaf 19:00 te eten en om 20:00 is er een kennismaking met de deelnemers en het team.

Vertrek: We checken na het ontbijt uit en nemen afscheid. Mochten weer en sneeuw super zijn, dan is een extra ochtend of dag knallen natuurlijk mogelijk.

Lunch en diner
's Middags pauzeren bij een restaurant of andere eetgelegenheid. 's Avonds eten we gezamenlijk in het hotel. Het diner zit bij de prijs in.

Reizen is op eigen gelegenheid. Wij adviseren om samen te rijden. Goedkoper en gezelliger.

Van beginner tot vergevorderd

Bij ieder programma wordt aangegeven welk niveau voor dat specifieke programma gewenst is. We gebruiken hierbij de indeling van het wePowder Freeride Paspoort™. Het freeride paspoort geeft inzicht in je capaciteiten als freerider. Het maakt je bewust van de zaken die je al wel kan, maar ook zeker van de zaken die je nog niét kan. Ga naar de site van wePowder en maak je eigen paspoort aan!

Er zijn meerdere niveau groepen. Voor dit programma is minimaal onderstaande niveau gewenst:

Dalen: Beginner

Klimmen: Beginner

Conditie: Gevorderd

Mocht je nog vragen hebben over het niveau of hoe je jezelf het beste kan voorbereiden voor een afdaling met Epique? Neem dan contact met ons op.

Ervaren, gediplomeerde leraren en gidsen

Alle programma’s worden begeleid door ervaren, gediplomeerde en gelicensieerde leraren en gidsen. Tijdens onze Freeride & Tour programma’s wordt je begeleid door een ski-, snowboard- en/of berggids. Deze professionals zijn opgeleid en bevoegd om skiërs en snowboarders in het varianten, backcountry en hoog alpine bereik te trainen en te gidsen. De leraren en gidsen zijn zelf fanatieke en ervaren terrein skiërs en boarders en staan midden in het werkveld. Mede hierdoor zijn zij perfect op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en weten exact waar het in het moderne freeriden en toeren om gaat. De leraren en gidsen zijn Nederlands.

Bij het plannen van de dag(en) wordt rekening gehouden met het niveau en de wensen van de groep en individu. De combinatie van mens, materiaal, weer, sneeuw en lawine situatie bepalen het uiteindelijke programma. Eenmaal op de berg en gedurende de dag wordt de planning, waar nodig, bijgesteld. Op deze manier worden comfortabele en veilige routes en afdalingen gekozen. Daarnaast zijn zij er om jou te helpen en te laten genieten van jouw vakantie. De gidsen zijn uitgerust met een uitgebreid eerste hulp pakket. Daarnaast staat de gids direct in contact met de hulpdiensten via radio en/of een (satelliet) telefoon.

Kleine groepen, meer afdalingen

Er is slechts plaats voor 5 tot 7 deelnemers per groep. De maximale groepsgrootte is vanwege jullie en onze veiligheid buiten de pisten en biedt de groep de mogelijkheid om meer onverspoorde poeder te rijden. We zullen de groep(en) samenstellen aan de hand van skills en conditie. Op verzoek houden we, bij het indelen van de groepen, rekening met vrienden, familie, collega's, ect. Bij het freeriden passen skiërs en boarders soms goed bij elkaar en we kunnen, indien gewenst, de groepen per gids doorwisselen.

De reis gaat door bij minimaal 5 deelnemers, we werken met maximaal 7 deelnemers per groep-gids. Bij 10 deelnemers openen we een tweede groep met gids, aanmelding nummer 8 en 9 komen in eerste instantie op een reservelijst te staan bij de 10e aanmelding wordt de tweede groep geopend. Uiteraard wordt je op de hoogte gehouden over jou inschrijving en de doorgang van de reis. Ons streven is om een reis altijd door te laten gaan, tot op heden is dat altijd gelukt.

een all-mountain ski of snowbaord

Voor het freeriden en off-piste skiën of snowboarden heb je materiaal nodig wat in verschillende omstandigheden goed te sturen is. Over het algemeen heb je stabiliteit, float en draaigemak nodig. Breed, licht, niet te stijf, en een rocker in de punt is dus ideaal. De breedte van de plank(en) moet een goede compromis zijn zodat je in lichte poeder en in harde verspoorde condities goed uit de voeten komt. Gebruik vooral materiaal wat binnen de mogelijkheden van jouw techniek en niveau past. Laat je goed adviseren.

De skiërs adviseren we een 'alles kunner' mee te nemen. Ski's tot neus of lichaamslengte, brede punt en minimaal 80mm onder de voet. Laat die slalom apparaten dus maar thuis! Op een ‘all mountain’ ski is alles te skiën en wordt je uitgedaagd om je techniek aan te passen aan de verschillende situaties.

Voor de boarders adviseren we een ‘all mountain board’ met een lengte tussen de kin en de neus. Zorg voor genoeg stijfheid in het board voor gesneden bochten op hoge snelheid op de piste en voor genoeg ‘float’ voor vette poeder runs.

Met een ‘all mountain’ ski of board rij je met gemak op en naast de piste, pak je een paar buckels, vlieg je over een kicker of cruise je door de verspoorde sneeuw. We adviseren je graag over de huur of aanschaf van het juiste materiaal.

Lawinepieper, schep, sonde en helm

Voor jouw en onze veiligheid gebruiken we tijdens onze activiteiten veiligheids-materialen zoals lawinepiepers en (ballon) rugzakken met daarin minimaal een schep en een sonde. Met deze uitrusting ben je goed voorbereid en in staat om, in het geval van een lawine ongeval, hulp te verlenen. Het oefenen met deze materialen is een standaard onderdeel van het programma. Hier zal, afhankelijk van het niveau van de groep en individu, aandacht aan worden besteed. Daarnaast is het dragen van een helm verplicht en raden we een ieder aan om een persoonlijke EHBO mee te nemen. Beschik je over eigen veiligheidsmateriaal dan kun je dat gebruiken mits het voldoet aan de normen die hier voor gelden.

Tijdens onze programma’s begeven we ons vaak in ongerepte en onbewoonde gebieden. Externe hulp is vaak slecht bereikbaar of moet van ver komen. Hulp komt daarom later dan gewent of gewenst. Onze grootste aandacht gaat daarom uit naar het minimaliseren van risico’s en het voorkomen van ongevallen. Indien er zich onverhoopt toch iets voordoet dan kunnen we ter plaatse voldoende hulp bieden. Met behulp van moderne communicatie middelen zoals o.a. een satelliettelefoon kunnen we in contact komen met lokale instanties.

Goed verzekerd off-piste skiën of boarden

Het is verplicht om voor onze programma's in het buitenland een reis en ongevallenverzekering met Europese of Internationale dekking te hebben. Deze verzekering moet bijzondere risico’s van ongevallen bij bergsport buiten de gebaande paden en/of het skiën en snowboarden buiten de piste (opsporing, redding, etc.) dekken. Dit vanwege de hoge medische-, S.O.S.- en transportkosten in berggebieden en ter bescherming van jezelf als deelnemer. Ben je zelf al verzekerd?! Informeer dan zelf bij je verzekeringsmaatschappij of ‘hooggebergterisico’ voldoende gedekt is en of het land van bestemming ook onder de dekking valt.

Heb je nog geen reis en ongevallen verzekering? Wij sluiten voor jou de juiste verzekering af bij Allianz zodat je goed gedekt met ons op pad gaat. De kosten zijn v.a. €5 per dag.

Je bent dan gedekt voor:

 • Reisongevallen: Uitkering bij een ongeval;
 • Medische kosten: Dokters en ziekenhuiskosten in het buitenland;
 • Wintersport en bijzondere (winter)sporten waaronder o.a. off-piste, heliskiën, freeride/freestyle, ski-alpinisme, ijsklimmen en bergbeklimmen.

Annuleringsverzekering

Wij raden sterk aan een annuleringsverzekering af te sluiten. Een annuleringsverzekering sluit je af voor onverwachte gebeurtenissen, waardoor je niet meer op reis kunt gaan. Wij als organisatie hebben hier verder niets mee te maken en zullen je daarom de reissom niet restitueren. Om toch een compensatie te ontvangen voor de gemaakte kosten, is het verstandig om vooraf een annuleringsverzekering af te sluiten. De kans dat er iets gebeurt is helaas niet weg te nemen, maar je kunt zo wel de financiële teleurstelling voorkomen.

Heb je nog geen annuleringsverzekering? Wij sluiten voor jou de juiste verzekering af bij Allianz zodat je goed gedekt met ons op pad gaat. De kosten zijn 10% van de totale reissom.

De dekking is dan gelding bij:

 • Annuleren voor de vertrek datum;
 • Annuleren tijdens de reis;
 • Een samengestelde reis.

Heb je vragen of ben je geïnteresseerd in het afsluiten een van de bovenstaande verzekeringen? Neem dan contact met ons op. Wij maken vrijblijvend een prijsopgaaf.

Kosten van deze off-piste reis

De kosten voor dit programma zijn € 1175,-

Inclusief:

 •     7 Nachten half pension in 3*** Hotel Esprit Montagne (gedeelde tweepersoonskamer);
 •     6 dagen training/gids;
 •     Wijnproeverij;
 •     Epique aandenken;

Exclusief:

 •     6 dagen liftpas;
 •     Reis;
 •     Gebruik van veiligheidsmaterialen;
 •     Extra kosten voor een eenpersoonskamer (€ 50 p.p.p.d);
 •     Lunch en drankjes;
 •     Ski's, stokken of snowboard en schoenen;
 •     Ongevallen verzekering;
 •     Annuleringsverzekering;

Veiligheidsmaterialen zijn, indien beschikbaar te huur:

 • Los materiaal (lawinepieper, schep, sonde) € 7,50 per stuk, p. d.
 • rugzak met schep, sonde en pieper € 12,50 p.d.
 • ballonrugzak met schep, sonde, pieper € 30,-  p.d.
 • Gletscher set (harschijzers, heupgordel, pickel): €12,50 p. d.

Indien je hier gebruik van wil maken zorg dan dat je deze tijdig reserveert.

boek dit wintersport avontuur nu

Klik op de groene 'reserveer balk' en vul het formulier volledig in en neem zonder aanbetaling een optie voor de duur van 8 dagen. Wij antwoorden je reservering en sturen een rekening per e-mail. Bevestig de boeking d.m.v. een aanbetaling van 25% van de totale reissom binnen 8 dagen. Hiermee is de reservering compleet. Betaal het restbedrag 90 dagen voor aanvangsdatum van de trip.

ProgrammaGEARDatumGebied / LocatieINFO  Prijs 
December2018
Freeride (Lift-Access) Ski/SB 12-12-18 / 16-12-18N.t.b. 1.050
 
Deel deze pagina
Twitter Facebook LinkedIn
Freeride (Lift-Access) / Portes du Soleil, Frankrijk
za 13 januari 2018 – za 20 januari 2018
Freeriden
Info
Training
Info
Stijgen
Info
Conditie
Info
Verblijf
Info
Niveau
Info
vanaf   € 1175,-   p.p.    Boek nu!
Goed
Renee
Professionele begeleiding in vakantiesfeer
Net terug van een off-piste training in Hintertux. Wat was het mooi! Prachtige afdalingen, leuke groep en duidelijke uitleg van een zeer kundige Gijs-Jan. Intensief skiën overdag en tijd voor ontspanning 's avonds. Goede combinatie. I'll be back.
Heb je een vraag? Alle vragen zijn goed. Don't be shy!
http://epique.com 1